Ramadhan Datang Lagi !

  • 0

Di bulan Ramadan yang padanya diturunkan Al-Quran, sebagai petunjuk bagi sekalian manusia, dan menjadi keterangan-keterangan yang menjelaskan petunjuk dan (menjelaskan) perbezaan antara yang haq dengan yang batil. Oleh itu, sesiapa dari antara kamu yang menyaksikan anak bulan Ramadan (atau mengetahuinya), maka hendaklah ia berpuasa bulan itu; dan sesiapa yang sakit atau dalam musafir maka (bolehlah ia berbuka, Kemudian wajiblah ia berpuasa) sebanyak hari yang ditinggalkan itu pada hari-hari yang lain.

(Dengan ketetapan yang demikian itu) Allah menghendaki kamu beroleh kemudahan, dan Ia tidak menghendaki kamu menanggung kesukaran. Dan juga supaya kamu cukupkan bilangan puasa (sebulan Ramadan), dan supaya kamu membesarkan Allah kerana mendapat petunjukNya, dan supaya kamu bersyukur."
~Al-Baqarah:185~

Akhirnya Ramadhan datang lagi ~ ! yea yea~ Alhmdulillah masih di beri kesempatan untuk merasa nikmat di bulan ramadhan pd tahun ini... tahun depan ? belum tentu... Allah ~ ==" mudahan2 berkesempatan lagi ye untuk merasa nikmat di bulan ramadhan lagi...

Hmm..sebut saja ramadhan, paling sinonim... BAZAR RAMADHAN~ ! yummyy~ ! hehe
Sebut saja nak makan apa, komfem semua ada ,
aku dah mula nampak ayam maduu, murtabak , roti jala , ayam golek , apum balik mmm banyak lagi ah , sampai tak mmpu rasanya nak tuleh sume kat cni ... waaaa~ >_< nak2!!!

Itu baru pasal makan , cerita bab baju pula , BAJU raya ~! hehe
baju raya tak sah kalau spasang saja , musti 2-3-4 pasang... jubah 2 pasang , bju kurung 3 pasang ! ahakss.. gelojoh nye~!! biarbiar~ berangan jap... pehtu tudung raya lagi. Tudung msti mau ikut wrna baju. Kalau baju nya 5 lain2 kaler , maka 5 jugalah tudung nya ikut kaler... haha.. batak ! kasut raya lagi , sockhand raya, stokin raya , anak2 raya(bg wanita fhm2 la), jam raya, gelang raya , subang raya , ape lgi ? haa.. sume nak raya! takde lah... mmbazir sgt tu , NAFSUNAFSU~ ==" maklumla tambahan pulak , taun lepas punya baju byk tak siap , sebab tempah last minute, aduhai~ raya pertama pakai bju raya taun lps kot~ haha, tp ppe pun tetap bersykur , cuma takleh nk syok cam org lain la , bergaya mengenakan dgn BAJU BARU mereka tu ~... huh jelesss! tp takpe , pakai baju lme pun best jgk , asal tutup aurat ~ ^^ alhmdulillah ade jgk bju dari takde langsung... kan2 ?! takat mne yg termmpu sudah la... bak kata someone tu kt aku 'bg kaum wanita2 nie , sedar la diri tu sikit, takyah nk berlebihan sgt , dah la puasa pun tak penuh ! ' *terasa I... nak buat cemane , takdir* ~ huhu ahaksss... O_0"

Itu baru bab makan dan pakaian...
Bagaimana pula bab ibadah..?
gulp... 0_0" bab ni... huh! Allah~ kenapekenape~!!! IMANku ?! oh tidak... hehe sajejeee
Taun ni nak kena target cam tahun lepas , taddarus khatam 3 kali dalam sebulan , insyaAllah ~ ^^ trytrytry! duhh jangan malas2 ye Izzah ! rajin2 donkkk sayangss, sampai kapan malass terus... bikin IMAN mu gawat twu? Banyakkan bangun malam... qiyam ~ pahalanya pulak di gandakan berlipat ganda sempena bulan yg sgt mulia nie, Subhanallah .. sapa x mau pahala cek oi ? mau3!! Tunggu ape lgi ? Jom ~ !

Terawih pula ? >_<
Mengikut kerajinan jgk la yg tu ~
Selalu nya solat 8 kat masjid , then balik rumah/asrama sambung sendiri sampai habeh. Tak pun jemaah dengan kawan2 sampai habeh. Imam ? siapa yg suka relaa donk ~ hehehe kalau aku jadi imam , tu yg lemah sikit tu , kenape eh ? buat perkara baik pun lemah ? Jadi Imam solat terawih jemaah muslimat je pun. Bukannya ada laki pun. ya Allah.. ape nak jadi ngn aku ni ea? org selalu kata, klu aku jadi imam , express kot? konon2 nye kalau org lain abeh 10.30 mlm , aku 10.00 mlm habeh dah ! haha tak kiralah express ke ape ke , yang penting keikhlasan dalam beribadah... InsyaAllah... ^^"

Kuih Raya ?
Aku ni memang HANTU KUIH RAYA tau ! antara kuih raya yg menjadi idola ku ialah tart nenas , samprit , almond london , sarang semut byk lgi laa.. pokok nya semua kuih raya aku sebat ~ sbb ape ? sebab SUKE lahhhh... ngeee :D Kadang2 bgun pukol 2-3 pagi tolong mak buat kueh raya , jgn pelik yer , mak mmg suke buat kuih raya waktu2 cmtu. Kalau buat wktu sblum tido , means lepas isyak , nnti tak sempat raya kuih nye habeh dulu katenye , klu buat siang2 hari , nnti adik2 kacau (biasalah adik ramai , kecik2 plk tu , mmg gawatlah suasana bila buat kuih. ada yg kacau oven , main tepung , kasi pecah telur , tumpah itu ini , kang kuih ada yg bujur la , bulat la, x sama besar la... mcm2.. =_=" ) tapi okey jgk , boleh bgun mlm , solat mlm , then bru tolong mak. alaah solat thajud,hajat bukn lama mana pun. takkan itu pun tak boleh. tak de maknanya nak jadikan alasan sbb tu tak leh nk tolong mak. kesian mak sorang2 buat kuih... Tapi mslhnya aku ni , suke tolong sekerat jalan , hahaha, mak selalu kata gini , muke ko ni mule2 ngn nak abeh baru nampak. Masa tgh2 lesap ~ ! hahaha isk3 teruk sunggohh ==" Kadang tu bengang jgk , mak ni takde wktu lain ke nk buat kuih raya , pas isyak ke, ok jgk ~ tgh segar lagi. Ini 2-3 pagi , mata pun nak tak nak je bukak..hehe~ tolong mak punye pasal , kuih raya punya pasal , bangun ~! Then siapkan hidangan untuk sahur pulak... begitulah rutin harian (klau di rumah)... ^^ di asrama laen lagi ceritanya... tp malas la plk nk story pnjg2 kan ? huhu sikit2 dah la...

Duit raya ?!
Mase kanak2 dlu , Pakcik Makcik aku selalu kata , sape puasa tak penuh tak dapat duit raya. Ahhhh itu dulu ! sekarang ? klu mcm tu lagi , pakat tak dapat duit raya la aku jwb nya... faham2 je laa...
oh... kasihanilah diri ku ini~ hehehe... kpd yg berkenaan, simpan siap2 duit raya nye yer! >_< ahaksss! tunggu ye! SIAP !

Sudahlah, lebih2 dah aku nie , puasa pun baru nk start , aku melencong jauh bebenorr ~ haha
Aku mmg gini... mengarut je keje nye ~ sabor je laa... =_="

Apa2 pun , manfaatkan kehadirannya bulan Ramadhan Al Mubarak yg tiba setahun sekali ini... Lepaskan kerinduan padanya... ^^

huaaaaa~ dah la... =="
penat type...

Kepada sahabat2 semua , bantulah aku untuk istiqomah lebih sikit bulan ramadhan nie ,
jangan asik nak ONLINE , ngarut jea ~! bykkan ngulang ~! bukan lah hari2 biasa tak ngulang , mne bleh tak ngulang , habeh la klu mcm tu... hohoho cuma lebih sikit laa... cntoh sehari 2 juzuk... so upgrade sikit... bg jadi 3 juzuk ke, 4 juzk ke , kalau RAJIN ...ngeee :D
Klau nk bgun mlm jgn bgun sorang2 , kejut aku sekali tau, kalau aku tak bngun , siram air ! haha
tapi kalau 'TAK BOLEH' jgn la siram... kesian kot~ hehe

kalau anda ada sebarang teguran dan nasihat untuk aku yang tak sedor diri lagi ni...
tulun2 lah ingatkan. sebarang teguran untuk kebaikan amat2 lah di alu2kan untuk diriku yg lemah ni ye...
Syukron2~!!! >_<

Bukankah Allah da pesan "Mereka (orang-orang yang beriman dan saling berpesan itu) adalah golongan kanan." (alBalad:18)

Berkasih sayang lah dalam berdakwah, beristiqomahlah dalam beramal ~ ^^
Jadi setakat ni saja untuk post kali ini...

Salam Ramadhan untuk semua !!
wassalam ~

Kenapa begitu sahabatku?


Begitu ... ~ ?
Ya begitu!

Merendahkan dirimu untuk sesuatu ...
Yang hanya meluntur maruahmu ..

Menghinakan jiwamu demi sesuatu ...
Yang hanya menambah bintik noda hatimu ...

Mengorbankan imanmu hanya kerana mahu
Apa yang belum tentu jadi milikmu!

Siapa tak cinta?
Siapa tak merasa?
Bilamana tercipta sebagai manusia ...

Siapa tak mahu ?
Siapa tak perlu ?
Bila fitrah kasih Allah yang menentu ...

Jangan fikir tak mengapa,
Jangan sampai terasa biasa ...
Yang buruk itu dosa,
Takkan mungkin jadi pahala ...
Yang noda tetap noda,
Walaupun berdiri atas nama CINTA !


Usah mendengar nafsu ...
Berbisik cinta melulu ...
Ibarat hidup sehari ...
Semuanya untuk hari ini!
Umpama hidup selamanya ...
Tak sedar-sedar lagi bila ...
Waktu bertaubat menghindar dosa!

Mengapa sahabatku?

Kataku begini menghiris hatimu
Hingga kau lari jauh ...
Terlupa segala bekal ilmu yang dulu ..
Terlupa cara kita,
Budaya kita,
Menghalang diri dari murkaNYA ...
Faham kita,
Iman kita,
CintaNYA tak mungkin ditewas sesiapa!

Di sini aku sebagai sahabat,
Menghulur tangan,
Memberi ingat ...
Agar kau tak hanyut,
Agar takkan terluput ...
Faham amal bertunjang iman,
Yakin taqwa menyuluh kehidupan ...

Sedarlah pergi mana kita bisa lupa,
Dek beratnya maksiat ...
Terkumpul di jiwa ...
Ilmu itu cahaya,
Cahaya ALlah petunjuk jiwa ...
Takkan bisa dirasa
Bila ada yang menghalang sinarnya ...

Kenangkan nanti anak-anak kita,
Pergi mana jadi generasi ...
Yang dalam redhaNYA,
Bilamana kedua ibubapa,
Tak bisa jadi pemimpin,
Mengharung jalan dunia ...
Yang terlalu banyak bersimpang dusta!

Jangan nanti sahabat,
Terpisah kita di jambatan akhirat,
Hanya kerana dosa,
Hanya kerana alpa,
Hanya kerana nikmat
Yang terlalu sementara!!

Ingatkan aku sahabatku,
Ingatilah jua bekal ilmu yang dulu,
Bila ALLAH berkata ..
Hanya TAQWA kuncinya
Membuka pintu keselamatan jiwa ...
Di dunia & di akhirat sana ..


Ingatilah pesan kekasihNYA,
Bila ia mengingatkan,
Hanya dengan memelihara Tuhan,
Bisa kita terpelihara harta,
Jiwa segala-galanya ...
Dan bisa DIA memelihara,
Sebaik-baik harta di dalam jiwa,
Iman BILLAH, cinta agungNYA!!

Usah ragu sahabatku,
Usah rasa keliru,
Yang ditunjuk dunia
Bukan amarNYA ...
Yang dipamer manusia,
Bukan cara iman kita ...

Yakinilah di dalam hati,
Cinta sejati
Tak perlu melampaui
Garis-garis syari'at ILAHI ...
Biarkan ia berjalan
Menyusur lembah sabar yang panjang
Namun tiba di perhentian
Dalam tiap langkahnya
Penuh keberkatan ..

Namun begitu sahabatku,
Segalanya tak sepantas waktu
Bak cepatnya hari berlalu,
Beralih malam berganti siang,

Kerana ...
Seluas lautan sabar ...
Dalamnya tak terduga,
Merentasnya lelah nan panjang !!

WALLAHU A'LAM ...
Luahan dari seorang teman buat sahabat ~

Risaunya Hati ! ~ =_="

  • 0

Cemburu..

Itulah sifat yang terlalu akrab dengan seorang wanita. Sebab itu, hati para wanita ini perlu dibelai, dikasihi, dijaga sebaik-baiknya agar tidak terluka. Wanita, apabila hati sudah terluka sudah pasti lambat sembuhnya. Jika tidak kena pada caranya, hati wanita ini boleh bernanah dengan begitu teruk. Disinilah suami perlu bijak memainkan peranan. Memujuk tanpa jemu, ikutilah sunnah-sunnah nabi. Bagaimana Rasulullah S.A.W berjaya menggembirakan hati isteri-isteri baginda sebelum ini.

Lelaki juga apa kurangnya walaupun jarang-jarang cemburu tetapi apabila sesekali cemburu begitu hebat penangannya. Tetapi sangat sedikit lelaki yang mengaku bahawa dia sedang cemburu. Mungkin ego itu yang menghalang mereka daripada berterus terang. Mungkin kah?

Suami isteri selalunya bersengketa hanya kerana cemburu. Cemburu kadang-kadang boleh mendatangkan bahagia, tapi ianya lebih banyak cenderung kepada pergaduhan. Cemburu yang mendatangkan pergaduhan ini selalunya merupakan cemburu buta, jika tidak pun kemungkinan besar ada orang yang ketiga yang wujud dan sengaja menimbulkan pergaduhan antara suami isteri ini agar masing-masing bergaduh antara satu sama lain dan kemudian bercerai berai. Nauzubillah!

Apa yang ingin dikongsikan tentang sifat ini ialah mengenai pasangan yang terlalu memikirkan tentang perhubungan. ikuti luahan sebenar hati seorang insan bernama wanita:

Aku bahagia bertemu dengan si dia. Ilmunya, akhlaknya sangat aku kagumi. Dia seorang yang lemah-lembut terhadap wanita. Perkenalan dengannya yang begitu lama akhirnya telah menyatukan kami sehingga ke ambang perkahwinan. Aku sangat bahagia bersamanya.

Tapi, di saat aku terlalu menyayanginya. Allah menguji keimanan ku. Aku dapat tahu dahulunya dia pernah menyayangi seorang wanita sebelumku, aku cemburu dengan itu sedangkan dahulu, aku tidak pernah menyayangi mana-mana lelaki sebelumnya dan hakikatnya dialah lelaki pertama dan yang terakhir yang pernah aku sayangi.

Kemudian, aku mendapat tahu lagi perkara-perkara yang lalu tentangnya. Aku menjadi semakin gelisah, hatiku resah tidak menentu. Dahulu, suamiku seorang insan biasa. Dia tidak pernah menuntut di sekolah agama. Pendidikan agamanya hanya setakat sekolah agama rakyat yang dihadirinya diwaktu petang ketika zaman sekolah rendah. Menurut suamiku lagi, dia seorang yang amat jahil tentang ilmu Islam. Namun begitu, Alhamdulillah tahun demi tahun berlalu, akhirnya Allah telah berikan suamiku hidayah. Sebelum mengenaliku, dia telah dibukakan mata hatinya untuk berubah mencari yang hakiki. Atas dasar keimanannya itu, aku jatuh cinta padanya. Ketika diberitahu dia meminangku, aku tersenyum syukur. Aku memilihnya kerana nilai agama yang ada dalam dirinya. Masya-Allah!

Ketika aku menerima pinangan dan bernikah dengannya, aku tidak mengetahui langsung sejarah hidupnya. Dihadapanku ketika itu dia adalah seorang lelaki soleh, yang aku cintai dan terima seadanya. Sungguh tenang, seakan bercahaya wajahnya. Tapi, bila saat sejarah-sejarahnya dahulu diketahui olehku, aku menjadi bingung. Terngiang-ngiang ditelingaku pengakuan suamiku kepadaku bahawa suatu masa dahulu dia seorang yang kerap bersosial. Dia pernah berkawan dan bermesra dengan beberapa wanita lain yang berbeza sebelum dia mendapatkan hidayah Allah itu. Aku menjadi terlalu cemburu dan agak marah ketika itu semuanya kerana aku berasa tidak adil kerana aku tidak pernah melakukan apa yang suamiku lakukan sebelum aku bernikah dengannya dahulu. Aku jadi sedih dan perasaanku bercampur baur.

Kadang-kadang aku menangis merintih pada Ilahi mengapa sifat ini terlalu menikam-nikam jiwa batinku. Aku ingin menjauhi sifat seperti ini. Namun, semakin aku cuba untuk melawan semakin ia kuat mencengkam perasaan. Aku cuba mempositifkan diri dan minda, tetapi masih tidak berjaya. Salahku Ya Allah kerana aku terlalu cemburu?

Tatkala terbayang keadaan suamiku berhubungan dengan wanita lain dan terbayang saat suamiku bermesra dengan kekasih hatinya dan wanita-wanita seperti itu, aku jadi semakin sedih. Apa yang aku inginkan ialah suami yang suci dan tidak pernah melakukan dosa-dosa besar, tapi itu mustahil kerana aku telah memilihnya dan aku juga pernah melakukan banyak dosa tanpa disedari.

Hampir setiap saat aku memikirkan perkara ini selepas aku mengetahui kisah silamnya. Kepalaku jadi serabut yang teramat. Tetapi hubunganku dengannya tetap berjalan seperti biasa. Sungguh, aku tidak berani menyuarakan perasaan cemburuku ini padanya. Apabila kulihat mukanya kelihatan risau dan ingin meminta nasihat dan semangat setelah berpenat-lelah berjuang dan berdakwah di luar, aku memberikannya kata-kata semangat, walaupun di hati aku sedih dengan kisah silamnya tetapi aku cuba lupakannya demi cintaku pada seorang suami..

Hinggalah pada suatu detik, aku teringat akan kisah srikandi Islam yang mulia iaitu 'Aisyah'. Beliau adalah salah seorang isteri Rasulullah S.A.W yang paling muda dan yang paling kuat sifat cemburunya.

Pernah suatu hari, salah seorang isteri Baginda S.A.W datang berkunjung ke rumah Baginda ketika mana giliran Baginda untuk bersama Aisyah. Isteri Baginda S.A.W ketika itu hanya ingin memberikan sedulang makanan kepada suaminya dan madunya, 'Aisyah. Apabila 'Aisyah ingin menyambut makanan tersebut beliau sengaja menjatuhkan makanan itu. Dan, hal ini segera ditegur oleh Baginda S.A.W. Lalu Baginda S.A.W menasihati isterinya dan meminta agar 'Aisyah meminta maaf kepada madunya itu.

Ada juga kisah mengenai sifat cemburu 'Aisyah di mana Rasulullah S.A.W acapkali menyebut-nyebut tentang Saidatina Khadijah di hadapannya. Sehingga beliau pernah bertanya kepada Rasulullah SAW mengapa Baginda selalu menyebut-nyebut tentang Saidatina Khadijah sedangkan Saidatina Khadijah sudah wafat. Lalu Baginda S.A.W bersabda bahawasanya Saidatina Khadijah ialah seorang wanita Islam yang terlalu banyak berkorban demi agama.

Kini, tersedar ku dari lamunan. Aku sedar, sifat ini tidak boleh dibiarkan begitu sahaja. Aku perlu kawal perasaan ini, bukan lawan. Kerana sifat ini merupakan fitrah insani. Cuma ianya perlu dikawal dengan sebaiknya.

Walaupun begitu. Aku tahu bahawa suamiku sudah banyak berubah. Semenjak aku mengenali suamiku, dia sudah banyak berubah. Dia menjaga batas-batas pergaulannya dengan wanita ajnabi. Dia menundukkan pandangannya daripada memandang wanita yang bukan mahram. Dia hanya berurusan dengan wanita apabila terdapat urusan penting sahaja. Alhamdulillah. Aku sepatutnya bersyukur ke hadrat Ilahi. Dia sudah berubah dan dia bukanlah dia yang sebelum ini lagi.

Suamiku selalu berpesan agar jangan diingatkan kisah yang lepas kerana kisah itu hanya kisah silam yang menjadi epilog silamnya. Memang benar apa yang suamiku katakan. Aku akan cuba berubah menjadi isteri yang solehah dan tidak memikirkan perkara-perkara lampau itu lagi!

Kini aku berdoa agar dikurniakan sikap yang lebih positif agar hatiku tenang bila bersamanya. Aku ingin sekali kami memupuk sikap saling percaya antara satu sama lain kerana bagiku kepercayaan itu penting dalam perhubungan suami isteri. Kami juga akan sedaya-upaya membina keluarga sakinah di mana keluarga itu yang sentiasa mengamalkan ajaran Islam sepenuhnya. Pada pandanganku, apabila kita yakin dengan ajaran Islam (amal,ilmu,akhlak,hubungan suami dengan Allah terjaga), secara automatiknya kita akan yakin dengan perhubungan kita secara keseluruhannya. Insya-Allah.

Pesananku buat semua pasangan suami isteri, bercintalah kerana-Nya. Cinta itu suci, dan janganlah mengotori hakikat cinta itu. Hargai pasangan kita. Dan, jagalah hati pasangan kita sebaik-baiknya. Jika telah dikurniakan suami yang soleh dan baik, bersyukurlah pada Allah dan doalah agar dia akan kekal begitu. Usahlah cemburu membabi buta kerana kemungkinan besar cemburu itu akan lebih mengeruhkan keadaan yang sedia ada.

Ish Awak nie , Tak Perasan ke ?

  • 0

Bila aku teringat balik cerita ni, aku mesti tergelak sorang-sorang. Alkisahnya, aku ni ditakdirkanlah kahwin dengan sorang mamat nih. Entah dari mana la datangnya. Mak aku yang suruh, dia kata budak ni baik la, alim la pandai la. Lepas tu terus kami kahwin.

Masa first time kahwin tu, memang kucar-kacir jugak la rumah tangga kami. Dan yang aku paling tak tahan tu dia memang selalu saja buat aku sakit hati.


Eiiiii… geramnya aku!!!


Mana taknya, aku basuh baju dia sekali la dengan baju aku. Then lepas basuh nak dijadikan cerita, ada lah pulak baju dia yang turun warna melekat kat baju aku. Haihhh… memang sakit hati. Baju baru kot, mahal lagi!!! Then bila aku tanya dia, kenapalah tak bagitau aku yang baju dia ada yang turun warna. Dengan slumber dia kata..


”Lah… awat tak tanya…”


Eiii… geramnya aku!!!


Selang beberapa hari, dia ada ajak aku pergi shopping. Ok, fine. Aku ikut je la. Weekend la katakan. Lepas tu nak jadi cerita, dia punyalah excited nak pergi shopping sampai aku kalih-kalih belakang.. dia hilang!!..


Aku cari gak dekat-dekat area situ kot2 ada tapi memang hampeh. Aku try call, tak angkat. Call lagi pun tak angkat. Huhh. Tension betul! Then, aku amik keputusan tunggu kat kereta je. Seminit… lepas tu dua minit… lepas tu…. SEJAM KOT!! Huhh. Memang sakit hati betul!! Then bila dia sampai dekat kereta, aku tanya, pergi mana? Kenapa call tak angkat??!! Yang aku tak tahan, dia dengan slumber jawab..


“Lah.. gi shopping la sayang… Owh, awak ada call ekk?? Alah, lupa nak bagi tau, terlupa bawa hanset… hehe..”


Eiiii… geramnya aku!!!!


Seminggu lepas tu dia kata teringin nak makan masak ayam berempah dengan masak lemak cili api. Ok fine. Aku masak je. Tapi memang la aku ni tak la pandai masak sangat tapi bolehlah kalau setakat nak makan kan. Aku hidang bagi dia makan. Masa first time dia suap kat mulut tu aku bajet dia nak kata apa-apa. Tapi dia diam. Memang tak kata apa-apa pun sampai dia habis makan. Habis makan pun tak kata apa.

Aku pun confius. Dia ni takde respons. Sedap ke tak?? Ehmmm.. kalau ikut aku la, aku rasa ok je lah. Tapi tak tau la orang yang makan nak kata apa.. Huhhh…..


Esoknya, time aku on the way nak balik dari tempat kerja, kereta aku plak buat hal. Tak boleh start. Panik gak la aku time tu. Malam dah ni, nak masuk Isyak dah. Haihh… Time aku balik kerja lewat-lewat lah kereta nak buat hal. Then, aku call dia. Yang aku tak boleh tahan tu. Dia dengan slumber kata..


“Lah awat la call saya… call la mekanik… ingat call saya kereta awak boleh jalan??….”


Eiii… geramnya aku!!!


Tapi dia datang jugak lepas tu. Ada lah dia check apa entah kat depan but tuh. Dan lepas start terus boleh… hmmm.. dalam hati aku kata,


“Boleh la jugak mamat ni nak diharap. Mekanik kecil-kecilan, janji free”…


Satu hari, dia ada bagitau yang dia kena pergi outstation kat overseas. Dia kata pergi sekejap je. 2 MINGGU!! Hmm… aku memang no komen lah. Dia nak pi buat keja dia. Takkan nak kata tak boleh kot. Kerja arkitek biasalah. Busy la kot.


Tapi memang agak sakit hati jugak lah. Boleh dia lesap macam tu je. Lepas-lepas naik flight, kot2 la dia nak call bagitau dah sampai ke, ada kat mana ke. Tapi memang hampeh!!. Langsung dia tak call!! Kot2 la nak bagi emel ke tapi memang tak de. Kosong inbox!!


Eiii… geramnya aku!!!


Pagi tu aku basuh baju. Ok sekarang aku dah tau dah baju mana yang turun warna. Aku ambik satu persatu dalam bakul nak basuh. Sampai la aku jumpa bungkusan misteri dekat bahagian bawah baju-baju tu. Jeng3.. Huishh siap dengan surat lagi.


Suratnya berbunyi begini:


Kehadapan isteriku,


Semoga berada dalam keadaan yang sihat sentiasa. Jangan marah-marah ek.. hehe..

Saya bukannya apa, saja tulih surat nih..

Bosan… Tak tau nak buat apa… hihi


Pertama sekali saya nak bagi tau lah. Mungkin awak tak kenal saya tapi saya kenal je awak. Sejak awak darjah 6 lagi kot!! Haha.. Eh awak tak ingat ke anak Pak Mail kawan ayah awak yang datang beraya kat umah awak time tuh??!! Masa tu saya nampak awak duk main masak-masak kat belakang umah… hahaha… Memang lucu sangat. Saya nampak awak macam ‘anak patung’. Comel sangat…


Iskk.. Awak ni.. tak perasan ke??


Keduanya, sorry la pasal hal shopping tuh. Memang saja je saya tak mau bawa hanset time tuh… hihi.. Takut terkantoi. Ye la saya pi cari baju awak kot!! Ingat baju yang awak kata terkena warna tuh?? Huh… memang tension. Susah betul nak cari. Memang patut la mahal dan memang patut la awak bengang satu hari… hihi…


Ketiganya, pasal ayam berempah dengan masak cili api yang awak masak… hmm… Mesti awak bengang kan sebab saya takde respons… huhu… Sebab SEDAPPPP SAAANGAT sampai saya jadi tak terkata. Eh, saya makan dalam masa 5 minit je kot. Ikut jam dinding kat rumah kita.


Iskk..awak ni.. tak perasan ke??


Keempatnya time keta awak rosak… hmm. Awak tau tak saya CANCELLLL appointment saya dengan klien penting dari overseas sebab nak pergi kat awak??!! Lepas-lepas tu jenuh saya nak pujuk diorang balik. Tau tak saya langgar semua traffic light merah!! Baju saya basah dengan peluh masa saya sampai kat awak??


Iskk..awak ni.. tak perasan ke??


Tapi lepas saya tahu saya kena pergi outstation kt overseas. Saya lagi seronok. Happy gile sebab saya tau awak mesti rinduuu kat saya kan..kan2?? Saya memang saja je tak call awak…hihi… Tapi saya ok je. Saya rasa saya dah sampai dah kot lepas awak baca surat nih…


“Wow, look at the Eiffel Tower!! Fuyoo!!! Cantik kot!! “


Hahahahahaaaaaaaa..jangan jeles..(^-^)


Last but not least. Awak… awak jangan nakal-nakal ekk…sebab saya saaaaayang awak…


p/s: Try tengok sama tak dengan baju awak yang rosak hari tu “bungkusan” ni… hihi


Love,

Suamimu...~ ^_^


doa nak dapat suami soleh :


“ALLAHUMMA SA KHIRLI ZAUJAN SOLIHAN YAKHTIBUNI WAYA TAZAU WAJUBI WAYAKUNU SOHIBAN LI FIDDUNYA WAL JANNAH”


Maksudnya:


" Ya Allah Ya Tuhanku, pilihkan daku suami yang soleh, dia meminangku dan mengahwiniku serta jadikanlah dia sahabatku di dunia dan di syurga kelak."


Peringatan... ^_^

  • 0

Satu peringatan sebenarnya untuk muslimah-muslimah semua dan peringatan buat diri sndiri juga...

mari kita renung-renungkan bersama,

fikir-fikirkan bersama,

jika satu hari nanti kita mati,

akaun facebook ini hanya kita yang tahu password,

hanya kita yang boleh access...





Dan...






Selepas kita mati..

apa yang jadi pada akaun fb kita?

mungkin ada yang akan ucapkan takziah..

mungkin ada yang selalu menjenguk bagi mengubat rindu...


Tetapi..



Sedarkah kita !

gambar-gambar kita...

akan terus membuatkan kita terseksa di alam kubur?

gambar-gambar yang tidak ditutupi aurat dengan sempurna...

macam mana nanti?

lelaki ajnabi terus-terusan tengok... aduhai ~

dalam masa yang sama, tiada siapa yang boleh deletekan gambar kita...

walau sudah bertahun-tahun kita mati, gambar itu terus ada dan ada dan ada... Allah~ =_='

saham dosa terus meningkat... nauzubillah !



Macam mana?

pernah terfikir tak?

tudung singkat yang dipakai tu, akan selamatkan kita dalam kubur nanti?

legging dan jeans ketat, boleh selamatkan kita?

baju yang membalut aurat itu, bagaimana?



Mungkin kini,

kita masih merasa tak sabar nak berkongsi cerita dengan gambar-gambar yang cantik...

tempat-tempat yang kita dah lawati di muka bumiNya...



Tapi di akhirnya nanti..

semua itu tidak akan membawa erti,

semuanya hanya tinggal kenangan bagi yang masih hidup,

di alam kubur, semua itu tidak sedikit pun boleh menyelamatkan kita...



Cuba kita renung-renungkan,

saham dosa yang terus meningkat walau setelah ketiadaan kita di muka bumi sehingga hari akhirat...


Tutupilah auratmu sebelum auratmu ditutupkan,

peliharalah dirimu sebelum dirimu dikapankan~


Jagalah maruah diri sebagai seorang muslimah...

mati itu pasti...

persiapkan diri untuk mati itu perlu...

wallahu a'lam...


moga Allah redha dengan perkongsian ini.. ^_^

AMIN YA RABB ~


Muslimah vs Putus Cinta

  • 0

alt

Umum kita sudah mengetahui bahawa berpasangan, bercinta, couple selain daripada hubungan sah suami isteri dan apa sahaja istilah yang seerti dengannya adalah haram di sisi agama kita Islam.Walau bagaimanapun, jika kita lihat pada generasi kita yang bergelar remaja sekarang, ramai yang hanyut dalam arus percintaan. Setelah terngadah baru tersedar bahawa cinta yang terbina itu memakan diri sendiri. Cinta yang terjalin tadi akhirnya sia-sia, punah seribu harapan, impian, dan janji-janji.

Nasi sudah menjadi bubur, penyesalan memang akan tetap singgah. Kesunyian akan menerpa. Namun ingat wahai muslimah! Jangan pernah berkata yang hati anda kosong hanya kerana 'I have no boyfriend' sebab Allah tetap ada. Kembalilah bersujud kepada-Nya. Tanamkan kepercayaan kepada-Nya.

Sememangnya jodoh itu ketentuan Ilahi, tetapi kita pernah mendengar bahawa peluang tidak datang bergolek, begitu juga dengan jodoh. Berdoa juga adalah satu usaha, jadi berdoalah kepada-Nya moga dipertemukan dengan lelaki yang baik dan soleh. Ingat! Lelaki yang baik adalah untuk perempuan yang baik, bukannya lelaki yang hensem untuk perempuan yang cantik dan sebaliknya.

Jangan berasa rendah diri, ingatlah bahawa segala yang diciptakan Tuhan adalah cantik. Jika inginkan jodoh yang baik, perbaikilah diri anda, muhasabahlah diri, hentikan perkara yang dilarang-Nya dan kerjakan segala perintah-Nya selagi pintu taubat masih terbuka luas. Di sini, sekadar ingin mengutarakan pendapat dan berkongsi tips kepada para muslimah, jangan jadikan kegagalan cinta sebagai penamat hidup anda. Teruskanlah berusaha kerana dirimu begitu berharga.


TIPS MENGATASI PUTUS CINTA:

1. Kembali kepada-Nya – Banyakkan beribadah termasuk melakukan amalan sunat. Luangkanlah lebih masa dengan-Nya.

2. Sentiasa ingat jodoh itu ketentuan Allah - anggap semua yang berlaku adalah ujian daripada Allah dan ada hikmah disebaliknya. Sesungguhnya Allah tidak menurunkan ujian jika hamba-Nya tidak mampu untuk menanggungnya. Bersabarlah.

3. Meminta nasihat ibu bapa atau orang terdekat – Ibu bapa adalah yang terbaik dalam memberikan nasihat kerana sudah merasa asam garam kehidupan dan tahu apa yang terbaik untuk kita. Jika berasa malu atau takut untuk meminta nasihat daripada ibu bapa, sekurang-kurangnya berkongsilah masalah anda dengan orang yang terdekat dan rapat seperti kawan baik. Jangan pendamkan di dalam hati, nanti semakin merana diri.

4. Buang semua tentang si dia – Jika anda tidak sanggup membuang kenangan anda berdua, letaklah jauh dari sudut penglihatan anda supaya anda tidak berasa sedih dan ingin kembali dengannya. Buang nombor si dia dan segala mesej yang terdapat dalam telefon bimbit anda.

5. Sibukkan diri – Lakukan apa sahaja kerja yang baik dalam kehidupan seharian anda supaya anda tidak terlalu memikirkannya. Sekiranya ada aktiviti, libatkan diri. Dengan itu boleh mengurangkan kesedihan yang melanda.

6. Muhasabah diri – Jangan ikutkan perasaan, terimalah hakikat bahawa dirinya bukan untuk anda. Ada yang lebih baik.

7. Berkawan dengan ramai orang – Janganlah kerana putus cinta anda tidak mahu bergaul. Namun, kawal pergaulan anda sebagai seorang muslimah. Menambah kenalan adalah baik dalam mengukuhkan ukhwah. Di samping itu anda akan berasa kesedihan putus cinta itu akan hilang sedikit demi sedikit.

Dengan perkongsian ini, diharapkan serba sedikit dapat membantu muslimah sekalian yang mungkin menghadapi masalah putus cinta. Sekali lagi diingatkan, bercinta tanpa ikatan yang sah adalah HARAM. Kesannya adalah seperti ini, PUTUS CINTA. Akhirnya diri sendiri yang merana.

Ayuh muslimah! Bangkitlah dengan kekuatan dirimu. Cinta manusia bukanlah segalanya, tetapi cinta kepada Allah cinta yang hakiki. Sampai suatu ketika, dengan adanya cinta terhadap-Nya, semoga Dia akan menjodohkanmu dengan lelaki yang mencintaimu untuk mendapat keredhaan-Nya.

Sulamkanlah cinta itu dengan ikatan yang SAH. Wallahua'lam.

sumber : iluvislam.com