Hinakah andai diri ini tidak berpendidikan tinggi ?

  • 0

Hmm... nak tuleh apa neh ???
Okey , saya nak tanya :
"Hinakah andai diri ini tidak berpendidikan tinggi ? hmmm... -.-' "
Orang selalu juga kata ,
"Takde pendidikan yang tinggi , macam mna nk kerja ?"

Actually , saya kalau boleh taknak kerja. =.='
Abeh kuat pun nanti , ngajar je nanti . InsyaAllah... ^^,
Mesti orang akan kata ,
"Takde wawasan langsung budak neh. Kau tu bukannya
tahu apa , nak ngajar konon. Tak layaklah!" kan ?

Saya tak kesah apa org nak kata. Saya pilih ngajar tu pun , bukannya ngajar benda
yang saya tak tahu. Ngajar je la yang tahu. Kalau yang tak tahu tu belajar lah.
Bukan ngajar ! adesss...
Dalam otak sekarang ni piker jadi guru hafizah je, dengar budak-budak tasmi'.
Secara tak langsung , QURAN jadi benda harian. Allah ! Seronoknya!!! >_<
PAHALA ?? tak yah cakap la... tengok Quran tu pun da dapat pahala.
Apa lagi kalau kita baca , fahami, hafaz , nyampaikan
dan dengarkan hari-hari ? Allah... nikmatnya ! ^.^
Kalaulah boleh nampak PAHALA.... macam mana lah kan ?
huwaaaaa.... NAK !!!! :')

Actually , teringin nak kerja jugak sebenarnya. Ada pendapatan sendiri...
Kutip pengalaman. Taknak bergantung pada orang lain.
Tapi...
Takat saya nak belajar jauh sikit pun...

Abah cakap camnie ,
"Takyah jauh2 lah. Susah abah nak tengok.
Nak kutip pengalaman belajar jauh2 tu bagus.
Tapi Izzah tu perempuan , anak dara , tak sesuai la. Bahaya.
Lagipun tak bagus wanita sorang-sorang pastu berjauhan dgn muhrim.
Lainlah kalau ada muhrim. Kalau dekat senang abah tengok2 kan."
Macam syadid lak kan ? hahaha
Macam di manjakan sangat pun ada kan ? Sejujurnya , kadang-kadang
rasa terkongkong jugak. Tapi itu lah yang terbaik di antara yang terbaik bagi saya.
Cuma kita tak nampak je. Yang kita nampak , KOLOT ! kan ?
Mungkin orang akan cakap , "Manjakan sangat. Patut education tak tinggi mana!"
Well , mungkin orang malu , tapi saya bangga. Kalau education
tinggi bukan main , tapi JAHIL , tak guna.... kan ? Just think urself la baii... =.='

Saya pegang 1 kata mak ana je ,
mak ana pernah cakap ,
"Takde kerja yg senang dalam dunia ni melainkan
jadi isteri solehah kepada suami ,
ibu mithali kpd anak-anak nanti. Tak dpt duit ,
tapi pahalanya masyaAllah...
kerja kat luar macam-macam fitnah boleh jadi."
Benda tu , bila tengok macam mudah , tapi wanita zaman sekarang ,
benda mudah tu lah yang jadi susah. Tak semua yang mampu. (ERRR... mampukah aku?)
Tambahan pula dengan ekonomi yang tidak stabil. Banyak saya tengok sekarang ni ,
laki dok umah jaga anak , pompuan keje. Tak pun dua-dua keje ,
Pastu anak hantar akt nursery. Alahai , anak pulak yang di singkirkan. Ape kes ?
Salah ke kalau wanita taknak berkerja di luar ?
Dan pendidikan yang tak tinggi menjadi punca sebab susah nak cari kerja.
Bukan nak menyusahkan suami sorang or lepas tangan kat suami je.
Justeru bah kan untuk meninggikan lagi martabat seorang lelaki.
Bila pompuan keje , kena pulak kalau dapat pangkat tinggi dari lelaki ,
jatuh la standart orang lelaki.
Anda mahu kah ???? Tak mahu kan ??? hehe
Saya pun taknak jadi camtu kat suami saya nanti. Ehem3 . heee :D
Kalau yang pangkat biasa-biasa atau rendah dari suami pun samalah.
Kadang-kadang kebusyan yang melanda gara-gara kerja office tak siap siap lagi.
(office la kunun2) dah tak sempat nak urus anak lah , apa lah.
Kalau yang pandai cari masa untuk keje dan family tu bagus lah.
Tapi... penat sendiri la kan? huwaaaa.. lalalalaaa Y_Y'
Allah...... dok umah kumpul pahala lg best lah !
Pastu khidmat dan bagi semangat kat suami untuk
keluar mncari rezeki dan nafkah yg halal. subahanallah ! <3
Pahala bertimbun-timbun dok tunggu kita. Hampa tak mau kaa???
aduhai sayang.... :')

*Geleng kepala dan tersenyum secomel comel nyaa ~ :')*
Lalu jari pun berhenti menaip... perut berbunyi plokk... hehe
Akhir kata...
Semoga Allah meredhai jalan ini dan melindungi
aku daripada fitnah dunia.
Ya Allah ampunilah aku di saat aku melakukan
sesuatu hal kerana mengharapkan balasan duniawi.
"Err.. Lapaq !! Nak pi makan dulu nohhh... Jom !"

wassalam....

MeNGUMPAT ??!

  • 0
SALAM MA'AL HIJRAH 1433 H.
Imam Al Ghazali ada menyebut enam perkara yang mendorong seseorang itu mengumpat :
  1. Ingin memuaskan hati disebabkan kemarahan yang memuncak hingga sanggup mendedahkan keaiban dan kesalahan orang lain. Jika kemarahan tidak dapat dikawal, ia boleh menimbulkan hasad dan dendam.
  2. Suka mendengar dan mengikuti perbualan orang yang menyerang peribadi dan kehormatan seseorang.
  3. Mahu bersaing dan menonjolkan diri dengan menganggap orang lain bodoh dan rendah.
  4. Disebabkan dengki, dia iri hati dengan orang lain yang lebih beruntung dan berjaya, seperti dinaikkan gaji dan pangkat.
  5. Bergurau dan suka melawak untuk mencela dan mengatakan kelemahan dan kecacatan hingga mengaibkan orang lain.
  6. Sikap suka mengejek dan mencela disebabkan rasa bongkak dan sombong kerana memandang rendah orang lain.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Okey ea ? Muqaddimah je tu. hehe.
Err.. tapi ada kena mengena dengan topik kita pada kali ini ya.
Sebab tu berapa kali dah saya pesan , (cewah , mcm lah byk kali sgt. ahakss) =.='
Kalau tak suka habaq . Kalau meluat habaq .
Kalau annoyed habaq . Kalau ada tak puas hati habaq .
Kalau ada terasa hati habaq . Kalau ada apa-apa pun habaq !
Baru lah orang boleh tau .
Saya bukan ada kuasa physcic or pandai ilmu kasyaf sampai buleh baca fikiran orang lain .
Tak perlu lah nak kata - kata belakang or ngumpat . kan ? =.=' 
Just direct . Kalau tak berani nak direct depan-depan ,
berani pulak tanggung risiko kat akhirat nanti sebab ngutuk
and kata belakang-belakang tanpa pengetahuan orang yg di kata tuh ?
Dah kategori ngumpat tu ? !
Tau tak ngumpat (MENGUMPAT) tu ape ?
Okey fine ,
"Penerangan Mengumpat" Ehem3 !Mengumpat ialah menceritakan atau menyebut keburukanatau kekurangan seseorang kepada orang lain.Dosa mengumpat hanya layak diampunkan oleh orang yang diumpatkan.Selagi orang yang diumpatnya tidak mengampunkan, maka dosa itu akan kekal danmenerima pembalasannya di akhirat kelak. Anda tahu itu kan ? huwaa ~ =.=
Jadi , tak perlunya nak kata belakang or ngumpat nih. Tambah saham dosa je.
Kalau betul pun orang tu memang buat salah betul ,
sekurang-kurangnya tegur kalau ada salah , betulkan kat mana silap nya . Boleh kan ?
Kalau tegur elok-elok , sopan-sopan , penuh hikmah , Allah... orang tak kisah aihh...
Orang nak marah balik pun jadi segan. Malu dengan kesalahan sendiri
meskipun disengajakan atau tidak. Tau tak ?
Saya tahu anda tahu itu . hehe kan ? Kalau tak tahu takpe , lepas ni kira tahu lah ye?
Okey lah . Dah penat menaip . (ececee.. macam banyak sangat je. padahal sikit jer)
Actually , tengah touching dengan someone neh.
Terdengar perbualan dia mengata saya belakang.
Dah tak kira ngumpat la kan , sebab saya dah dengar. Fuh! Selamatlah dia ya. hehe
By the way , i'll forgive u la my frend. Tapi kan lagi best kalau cakap depan depan .
Takde lah terasa habiss macam sekarang. :'( huk huk huk
Lagi terasa kata belakang daripada kata depan tau. huwaaaaa...!! ahh... FORGET IT !
Ouhh... hmm.. kepada kawan2 dan kenalan2 yang lain , saya mohon maaf
sekiranya saya ade terMENGATA BELAKANG or terMENGUMPAT ke , ape ke..
Kekadang tak sedor. hehe sama-samalah saling ingat mengingati ,
tegur menegur demi kebaikan.
Jadi , sempena Ma'al Hijrah 1433 nie , sama-samalah kita baiki diri kita masing-masing.
Yang tak elok jadi elok , yang tak pakai tudung , cuba-cuba lah pakai tudung.
Yang rasa macam tutup aurat tak sempurna lagi tu , belajarlah untuk sempurnakan.
Orang suka , Allah pun sayang ! ^^,
Yang jarang solat , rajin-rajinkan lah bersolat. 5 kali sehari je. Tak banyak pun.
Sekali 5 minit je , tak lama pun. Jangan risau lah , periuk nasi pun tak hangus aihh kalau di
tinggalkan hanya semata-mata nak solat . kan ?
Berhijrahlah ke arah lebih baik lillahi ta'ala. 
Semoga kita semua berada dalam rahmat dan redhaNya.
Ameen Ya Rabb !


wassalam... ^_^

Mahu Tapi Malu . Bagaimanakah ?

  • 0

Setelah mendengar kata-kata nya...
SERIUSS!! Terasa agak banyak sedikit amat menyesal menyelubungi " ♥ " ini ~ :'(

| --> fuh! tunggang terbalik BM kuhh itu ~ =='
# takpe takpe .
abah kata KALAU MAU , KENA SUNGGUH-SUNGGUH !
mak cakap , KALAU DAH NAK , KENA USAHA !
Dan sahabat-sahabat pesan , JANGAN MALU,
MALU BIAR BERTEMPAT !
err... okey mak, okey abah dan sahabat2 yang di kasihi !
Izzah cuba ye. hmmm =='
Namun dalam hati tetap berkata,
"Hmm... macam mana nie , belum ada kekuatan.
Oh Allah ! :'( "
p/s : Pic tu di ambil masa kat Pantai Merdeka baru-baru ni . ^^,

"Ngulang wehhh !" [Khas buat para HAFIZ/HAFIZAH and whoever]

  • 1



Ehem2 , actually post nie lama dah. Tapi di sebabkan dapat aduan
(cewah ~ "aduan" la sgt) post entri ni tak boleh nak buka. So saya repost again keyh.
Dan edit-edit sikit apa yang patut. ^^,
Nak baca , baca...
Tak mau baca , sudah, tak yah baca pun tak pa, tak suruh pun!
Pi main jejauh nuhh . hehe memain jer... :p
~
~
~
~
~
~
Wacha!
-
-
-
Huwaaa... hari ni ngulang juzuk senang rasanya !
bukan ape, sebelum ni asyik ulang juzuk-juzuk depan je,
dok pikir juzuk yg belakang tu 'gampang' aja, (*gampang - senang*)
Saja lah hari ni kekonon nye nak ngulang juzuk yang di kata kan 'gampang' tu, =='
Baca punya baca...tak berhenti-henti. Surah pendek je rse nye,
tapi dok piker, awat tak habeh-habeh lagi ni, rasanya pendek ja surah nie,
bila nk habeh ni, dalam masa yang sama mulut dok baca, tapi otak piker,
"Bile nak habeh surah ni ? Awat panjang sangat ?" adess... *tak tawajuh langsung!
Lame bebenor ana bace. Last-last ana pun bukak la Quran,
di sebabkan hati dok berasa lain macam dah...
Tobat lahum salah nie ~ MASYAALLAH! Dah sah mmg salah! Allah....
Ini bukan kes tak ingat sebenarnye, ni kes baca ikut sedap mulut.
orang kata, baca tak pikiaq (ele, mashi sgt la konon2 nye tu )
aishhh... maneade maneade..! =='
Aduhai.... berdosa nya ana ya Allah...
Huh! rupa-rupanya aku melencong masuk surah lain...
Allahurobby! macam mana boleh jadi macam nihh?!
Ya Allah.... itu la yg dikata kan 'gampang'?
Surah pendek macam tu pun boleh melencong msuk surah ape tah yang kt juzuk depan,
patot la lame sangat nak habeh surah nye, SALAH rupenye! haishhhh insaf daku... =='
Itu surah lazim yang pendek-pendek? Yang panjang-panjang tuh?
Huh!! (berpeluh neh!) Waaa.... Ngulang-ngulang!!!
--> Allah....Nape malas sangat nie... :'(

Anda yang menghafaz Al Quran pun sure mesti pernah jadi macam tu en? kan3???? haa..btol la tu!
Sebab sahabat-sahabat saya pun ade je yang macam tu. Biasalah tu adat para huffaz.
Ini bukn apa, tiada niat untuk memalukan ataupun dimalukan
or pape je laa yang sama waktu dengannya...
Just sekadar untuk berkongsi... dan terutamanya mengingatkan diri sndiri
dan para hafiz/hafizah yg lain,
Ngulang la wei... huhuhuh.. sayang ouhhh!! nak dapatkan tu bukan main payah...
Pelbagai rintangan dilalui , juga memakan masa yg bertahun!
Bukan senang nak dapat kan 30 juzuk tu. Tapi nak lupa tu ,
amboihhhh! Kemain senang lagi ek.
Sekelip mata pun BOLEH ! Allah... musykilah kabiroh! isk3.... :'(
Lupa kalau tak dosa tak pa lah jugak. Masalahnya ni DOSA. Dosa besaq cek oi...
Sapa mau dosa? Habaq mai kt cek sat ?
Adooyai.. tidak di nafikan, memang bukan senang nak jaga kesemua 30 juzuk tu,
Juzuk 30,29 tu pun takyah cakap laa...
Dok ingat senang sangat, tu la yang tak lancar sgt tu.. takcaya? 'cuba try test' .
Saya tau la saya pun camtu lebih kurang jaaa...(pengakuan . hehe)
Kalau sapa yang mashi tu ALHMDULILLAH...! Doa-doa la bagi saya mashi macam anda jugak ea! Amin ya Rabb!
Hmmm, yang tu padahal dok baca tiap-tiap hari dalam solat...
Entah-entah salah jugak paa tu pun... cuma sedaq ngn tak sedaq ja...
ehhhh, maneade-maneade !
InsyaAllah tak... kot! ehhh.. yakin-yakin.. takleh 'kot-kot'! =='
Bukan apa, sebab time solat tu, otometik kita pikiaq jugak apa yang di baca,
So, bukan baca ikut sedap mulut laa... Mudah-mudahan laa...
Tu la orang kata, baca kena piker, kalau salah dosa wooo...
macam kita dok cakap la, main cakap ikut sedap mulut ja...
macam mulut takdak 'insurance'. memang nak kena pelempang free je nnti! taknok laaa... huhu


"Ingatlah kerana mulut badan binasa."
"Otak ada, guna! akai ada, pikiaq!"
Sapa yg pikiaq tu bguih la noh ,
Tapi yang tak pikiaq tu tak tau kt depa la, pi tanya depa sendiri la noh... heee :D
OKEY STOP ! Berbalik kepada topik , ehem3

Mak selalu pesan camnie ,
"Nak online, online jugak...tapi ngulang jangan lupa ye Izzah."

Pesanan ini saya share di sini , di bawa dan di tujukan khas pada :
'DIRI SENDIRI' terutamanya la kan sebab dah sememangnya.
Dan buat semua para huffaz yang gemar online macam saya nie... =='
Tak kira laki ke pompuan ke jantan ke betina ke... opss.. macam kasar pulak.
Pelan-pelan la noh... boleh nak baca deghaih (nada kuat) , tapi jangan kalut-kalut...

Eee... Pekat sungguh utagha saya kan...
takpa, ini pun kira macam nak improve jugak la...
Hampa paham ka, tak paham ka, bebuat paham dah la noh~ hee :D
Ngan family tak cakap cmnie auw, ngan orang tertentu jaaa...
bukan tak mau cakap, ada time tu, dia tak terkeluaq! takleh nak keluaq...
pasaipa pun tak tau , padahal mashi jer! hah.. cemana tu? camtu la...
Hampa ni kira beruntung la jadi org tertentu , hahh tak syok ka?! syok la..syok laa...
(beruntung ke? mcm tak jer) huahaa =='
Aahh!!! Saya ni suke melencong! not important la yang tu...

Berbalik pada topik tadi keyh, it most more important , to me la...
tak tau la kat hampa en...
haa..ade lagi, dulu kan saya selalu baca 'kalut',
sampai ustazah selalu kata,
"Kamu ni baca kalut-kalut nak pi mana? Quran tu tak lari la kalau baca pelan-pelan,
baca kalut-kalut lagi Quran lari kamu tau tak? Sebab tak tartil . ish3" =='
hehe... itu lah perkatan yang selalu di ungkapkan oleh ustazah saya ketika mendengar
bacaan ana yg 'kalut' itu... Masalahnye kalau baca kalut tapi BETUL takpa,
ini SALAH, tu yg pening tu.
Bila baca laju/kalut, otometik, tajwid tunggang langgang! makhroj pulak entah kemana...
Bila semua tu dah salah, MAKNA dalam ayat Quran tu pun otometik salah jugak,
Mana aci kita ja salah, depa pun nak salah jugak! Pasaipa?
Pasai kita baca salah laaa.. buat tanya bolei... haha =='
So, secara tak langsung dan tanpa kita sedar, kita dah mengubah makna dlm al Quran!
Tak ke dosa? uishhh...
Dah la baca laju, salah pulak tue, baca salah dah satu dosa,
tukaq makna lgi laaa dosa.. waaaa!!! Tidak !
Cepat lupa plak 1 hal, bila cepat lupa, kita lupa la quran...dah mai satu lgi dosa,
MASYAALLAH! NAUZUBILLAH... cek nak tnya nie,
baca Quran ni nk kumpul dosa ke pahala?? ish3
Orang nak pahala, kita dapat dosa kalau baca macam tu...
So sama-samalah kita berhati-hati dan menjaga bacaan dan hafazan kita yer...
Bukan apa, actually saya nie baca laju, mmg pesyen baca macam tu,
saya pun tak tau pasaipa la hai~ ==' tapi tak pa la, selalu baca cmtu time tengah MALAS! tu yg baca kalut semacam tu.
Ya Allah... Kenapalah ngan saya nie . Tobat laaa ! Takmo malas dah pehni... insyaAllah...
Haihhh... Alhamdulillah... syukron ustazah2 dan sahabiah2
yang sentiasa mengingatkan saya yang sering kealpaan ini...
Sekarang, kalau malas pun, ok dah sikit... SIKIT!
Sabaq sat... Sesikit lelame jadi bukit laa! kan3??? hehe
Tengah mengimprove bacaan la nie...
Pelan2... takmo kalut-kalut dah noh.. hehe ^^,

Okeylah... Tak larat type dah, saje boring-boring seno nye...
takde keje...memang begini lah jadi nya. :)
# Mohon maaf andai ada terkasar bahasa, tersilap kata ,
tersengaja mengata atau apa2 je. harharhar ~ :p
Ini sekadar pengkongsian dan pesanan untuk anda dan diri sendiri terutamanya.
wassalam...

"Kalaulah Anda Mengerti Hati Ini"

  • 0
Ada satu benda yang saya rahsia kan dari semua. Melainkan
orang-orang terdekat sahaja yang tahu. Tapi tak penting pun perkara ni.
hehehe , so abaikan... Saje nak buat pembukaan. ehem3 ~ ^^,

Tadi petang kan...kan...kan...
Ada sorang budak ni tegur, (nama di rahsiakan, takyah tau la.)
"Ana tgk kak Izzah ni cool je. Mcm tak pernah ada masalah je.
Happy sokmo. Muke ceria je ek. Seronok jadi mcm kak Izzah kan?"
Saya hanya tersenyum mendengarnya sambil bermonolog sendirian,
"Kalaulah anda mengerti hati ini..." =.=' 
Actually , kalau tunjuk muka bermasalah skly pun , tak dapat apa.
So rilex , chill ~ Taknak orang susah hati tengok muka kita
yang comel ni bermasalah...
Sebab...
-
-
-
-
-
Nanti tak comel macam ni la kan ? heee ^^,

-
-
-
-
dan comel macam ini ~ ^^,
"Kalau nak orang jaga hati kita, kita kena lah jaga hati orang dulu." :)
wassalam...

Daging oh Daging (Salam AidilAdha) =='

  • 0

Salam Aidiladha buat semua !
Maaf lambat wish dek kerana keBUSYan yang melanda diri ini.
harharhar. *Busy la sangat ~ (Buat-buat busy jer kot. ahaksss)
Okey2 , baru-baru ni kat Pondok Semeling, ada buat korban.
Tak banyak sangat pun , 2 ekor lembu dan 1 ekor kambing jer.
Seriouss , hari tu ana macam orang puasa jer. Tak tau nak makan apa.
Semua nya DAGING.
Grrrrr , rase mcm nak nangis jer, dah la lapar yang teramat sangat time tuh.
Nak goreng telur , telur habis , nak masak maggie , maggie takde.
Nak goreng ayam , ayam pulak habis . Pokok nya apa pun takde la nak di makan.
Selalunye mcm tahun2 lepas , ada jgk la , ni APA PUN TAKDAK!
100% daging je time tuh. Aduhai ~ ==' *laparlaparrrr!!
Pastu hantam kek je la ngan adik2 kembar tu ha.
Siap main suap menyuap lagi tau. Jangan jelesss ~!
-
-
-
-
-
-
Mereka sangat sukakan kek ! Ana juga ~
Hihi , btw enjoy sgt makan kek ngan dorang. >_<
Okeylah , tu just selingan saja. :)
Hari tu ada pergi kenduri korban kat mana entah , tak ingat la pulak. hehe
First time ana gi kenduri , dorang sediakan makanan dalam dulang .
1 dulang 3-4 org . Tapi sayang... ana hanya minum air sahaja ketika itu.
Sebab tu kenduri korban. So , menu utama is DAGING LEMBU/KAMBING/KERBAU
 or whateverrr ~ =____=' takde ayam pun... huwaaaaa :'(
Dah la lama tak makan dalam dulang. Teringin nak makan dalam dulang.
Kalau kat rumah , masing-masing makan dalam pinggan je.
Kalau makan dalam dulang , teringat masa kat Madrasah dulu... 1 dulang 6-7 org.
Ramai kan ??? Berebut2 woo.. itu yg best sebenarnya tu. Terasa nikmatnya tau!
Pastu maen suap-suap... eee.. rindu ni bhaaa ~ hahaha

Hmmm... actually , bukan taknak makan daging, tapi...
kalau makan nanti MUNTAH . huh! =='
Try ?? Seriously da pernah try... tapi tak boleh jgk. huwaaa... macam mana nie!
-
-
-
-
· Pengalaman !
Dulu la kan kan , (maaf tak ingat bila , tapi dalam beberapa tahun yang lepas) huhu
time tuh keluar berjalan-jalan dengan sahabat-sahabat
ke Pantai Merdeka ~ wheeeee ^^,
Pastu tiba2 perut kitorang semua terasa lapar , then makan lah dekat
1 kedai makan yang berdekatan di situ. Tempat tu famous Koey Teow.
Ingat nak try la... best sangat ke Koey Teow kat situ. huhu
Pastu order la... lama juga tunggu . Perut dah la tengah lapar. Sabar je lah.
Dan akhirnya... Koey Teow Special pun sampai.
Saya pun makan lah dengan penuh selera...
TIBA-TIBA!!!! Saya rasa sesuatu yang lain dan arghhh!! tak suka ! :((
Ada daging lembu. Actually kawan2 yang lain tahu ada daging , tapi dorang
sengaja taknak bagitahu sebab takut nanti saya tak akan makan hatta koey teow nya saja.
*sampai ati korang erk. :'( nanges kang !!*
Saya terus termuntah kat situ. Bayangkan orang tgh ramai pulak tu.
Sume pandang pelik jer .
Memang takleh nak tahan dah. Takleh nak cover dah.
Huwaaaa ~ kenapa korang tak bagitahu ada daging.
Sedih time tuh . Terasa seperti DI MALUKAN tau tak... ~ :'(
Tak tahu mana nak letak muka nie . Huh!
Attention!
Jadi anda tak boleh tipu saya !
Kepada sesiapa yang berkenaan , sila dan tolonglah
jangan paksa saya untuk makan daging selagi saya sendiri
tidak rela. Harap maklum , Sekian !
Okey lah . Sebenarnya banyak lagi nak story , tapi jari ni ha ,
waktu ni jugaklah dia malas nak menaip.
Ecececeee.. mcm takde benda lain je nak di salahkan . Jari jugekkss..Ish3
Kesian je kan. haha

Okey chow,
lot of love ! wassalam... ^^,

Wanita itu Istimewa ~ ^^,

  • 0

Ya ALLAH, mengapa wanita sering menangis?

JawabNya: 
Kerana wanita itu unik.
Aku ciptakan ia sbg makhluk istimewa,
KU kuatkan bahunya utk menjaga anak2nya,
KU lembutkan hatinya utk memberi rasa aman,
KU kuatkan rahimnya utk menyimpan benih manusia,
KU teguhkan peribadinya utk terus berjuang saat yg lain menyerah,
KU beri dia naluri utk mencintai anak2 dlm keadaan apapun,
KU kuatkan batinnya utk ttp menyayangi walau dikhianati oleh teman,
walau disakiti oleh "orang" yang ia sayangi Wanita mahluk kuat,
tapi jika satu saat dia menangis itu kerana
KU beri dia air mata utk membasuh luka batin dan memberi kekuatan baru.
"WANITA..KAMU ISTIMEWA"

Geli dan Takut ~ =='

  • 0


Errrr
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
sebenarnye kan.....
Saya berani takut GELI dengan makhluk Allah yg sekor nie ~ =='
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-_-'
Hmmm....
Eeeee, serius tak suka lipas !
Rase macam nak lari sambil nanes-nanes kalau nampak lipas tau.
Kalau sekor takpe gi , kalau bebanyak sekali kuar ?
Allah ! memang nak kena sembur ridsect arh! HAHAA.
Ckp pasal ridsect kan, lipas-lipas yang bebanyak kat bilik kosong tu ,
saya sembur kat kesemua-semua nya. HARHARHARRR.
Saya sembur dengan penuh bersungguh sungguh , tekun dan gigih sekali.
Huahaa. Dah tu kan , smbil cakap sorang-sorang pulak tu !
Ahakzzz ~ =='
pastu kan tetibe ada la budak ni tgur
"gile ek ? ckp sorang2 ?"
I jwb , "takpe , asal x kcau org." ^^,

#huwaa ~ kejam tak ? kejam tak? mane ade kan.... ~ ^^' huhu
Actually banyak lagi makhluk yang saya takot geli seno nye.


Tapi macam termalas pulak nak senaraikan kesemua. hehe

Tapi di antaranya la kan....
Ehem3 ~

-
-
-
-
-
-
-

-
-
-
-

Loading 50%
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
TEEETTTT !!
-
-
>_<
Taraaaaaaaaaa....HI !
Ini nama dia...
CICAK !
Allah... geli yang teramat !! Dah gedik smacam dah nie ,
geli punye pasal. adoi =='
Tapi yang ni kalau nampak takpe , jgn dekat sudaaa... ~
penah tau entah tiba2 dari mana
datang nya , terasa sejuk je kat belakang.
Pastu saya pun usik2 la , terasa lembik2 , sejuk2.
MASYAALLAH !!! rase mcm nak pengsan .
ape lagi , menjerit je la yang termampu. huk6
Pastu mak dtg dgn kelam kabut sbb pelik ,
tetibe jerit memekak anak dara dia yang sorang nie ,
pastu mak gelakkan. adesss ~ then dy pun tolong kais2 gune rotan.
Lega rasanya...Mujur tak di rotannye saya sebab memekak.
Kalau tak , meraungggg beb! hihihi >_<
Actually , mak pun geli seno nye. hik3 :p
-
-
-
Warna hitam2 , ada tanduk , kaki dia melekat2 kat baju... ==
Nama dia...
KUMBANG BADAK !
Yang ni pun samalah.. Geli teramat-amat-amat sgt sgt!
Sebab... errr... warna dia , kaki dia, tanduk dia, size dia... besar dari kumbang biasa. Kumbang biasa pun geli , apalagi BADAK ? ewwww!!
Kat asrama dulu banyak kumbang ni tau.
Kadang2 kawan-kawan yg berani
pegang2 kumbang badak ni , suka usik2. Benci betol !
Ade ke patut , orang tengah ngaji ngulang
dalam kelas tetibe di letaknya
makhluk Allah yg sekor ni atas Quran. Meloncat la saya .
Mujur tak tercampak terbaliknye Quran tu. Allah... =='
Pening terus lepas tu.
-
-
-
Siang tido malam berjaga...Apakah ??
Nama dia...
KELAWAR !
Kalau yang ni , bukan saya je yg takut dan geli...
Tapi semua kawan2 saya jugaa... huhuhu... jenuhh....
Haiwan ni banyak sgt2 kt asrama.
Dia dok dalam bumbung asrama.
Kalau dulu , time nak tido...
tetibe je dia masuk pusing2 dalam bilik tu.
Uishh... daripada tengah nyenyak terus berdiri lari lintang pukang.
Segar terus mata ! ==' Itu time dalam bilik tidur.
Kalau time dalam kelas , lagilaa... boleh kata tiap-tiap
hari dia masuk. Dok keliting2 kot tu. Pasaipa la ea?
Dia syok kot noh dengaq kami semua ngaji. hak6
Tapi dgn kehadirannya , terus kitorng tak jadi ngaji.
-
-
-
First saya jumpa dia ni , masa kat umah Embah saya di Sabak Bernam,Selangor.
Nama dia....
ANGSA !!
Sebenarnya tak takut pun.
Cuma.... mase kecik2 dulu saya selalu kena kejar ngn dia ni.
Setiap kali nampak je mesti kena kejar.
Waaaaarghhh... lari sambil nanes2 tau mase tu ~ :'(
Pastu Embah (nenek) saya usik saya ,
dia kata , "angsa tu suka dekat Izzah la tu..."
Eeeee...takuttt... Effect nya , sampai ke besar nampak je ,
terus masuk rumah.
Sebab takut kena kejar. Nak lari terkedek2
sambil nanes dah malu. hee :')
Maklum la dah meningkat remaja . Kalau dulu kanak2 lagi.
hehehe . takde la segan sgt. huuuuu.... =='
-
-
-
Errr...yang ni agak famous dan kegemaran ramai kot.
Tapi bukan saya. hehe. (tak makan daging) =='
Nama dia...
LEMBU !!
Actually tak takut sgt pun.
Cuma... errr... geli tu agak laaa jugak...
Tengok dari jauh takpe , kalau dekat . JANGAN !!!! :((
Dulu mase kecik2 , orang selalu cakap ,
"Lembu takleh tgk org pakai baju warna merah.
Nanti dia naik minyak, dia kejarr pastu dy sondol!"
Sejak dari tu terus takut bila nampak lembu.
Pastu pulak dok tengok kat
astro rancangan yg binatang2 tu... ape yer... "Animal Planet"!
Ada tunjuk lembu tu gadoh2 , pastu dia sondol2 orang.
Mesti org tu arwah dah kan.=='
huwaaa... seram sejuk nengok. Ketaq lutut wooo....
Kalau bab "Tak makan daging" pulak...Hmmm , entah la.
Tak lalu... kerongkong takleh terima agaknye. Tak tau.
Memang tak mau makan. Hatta kalau dalam kuah tu ada daging,
kuah tu pun saya takkan sentuh. 0_o'
Sampai mak pernah cakap ,
"Izzah ni tak makan daging langsung ye ,
esok kalau ko kawen , pastu nanti bila pregnant ,
ngidam daging baru tahu..."
Errr... no komen . huhu -_-'
-
-
-
Haiwan ni comel , bulu gebu, manja ! Sukaaa sgt !!!!!
Nama dia...
KUCING!!
Bukan tak suka . Suka sgt2!!
Cuma geli dan takut sikit-sikit.
Takut sebab ! Pernah kena cakar... huuu :'(
Sampai sekarang takut nya... huk5
Geli sebab... tak tau. Sebab dia suka jilat2 ! Geliiii ! heee =='

Banyak lagi !
Tapi sampai sini dah la... huhuhu sikit2 sudah.

Okeh ! Pinggan di dapur penuh.
So ? Tunggu ape lagi... mak sudah panggil-panggil
dari dapur , "Izzah basuh pinggan ni haa... cepat!"
Err... OK MAK !! Im coming ~ lalalalaa :)
chowww ~
*terus bangun menuju ke dapur untuk BASUH PINGGAN .

wassalam....