"Ngulang wehhh !" [Khas buat para HAFIZ/HAFIZAH and whoever]

  • 1



Ehem2 , actually post nie lama dah. Tapi di sebabkan dapat aduan
(cewah ~ "aduan" la sgt) post entri ni tak boleh nak buka. So saya repost again keyh.
Dan edit-edit sikit apa yang patut. ^^,
Nak baca , baca...
Tak mau baca , sudah, tak yah baca pun tak pa, tak suruh pun!
Pi main jejauh nuhh . hehe memain jer... :p
~
~
~
~
~
~
Wacha!
-
-
-
Huwaaa... hari ni ngulang juzuk senang rasanya !
bukan ape, sebelum ni asyik ulang juzuk-juzuk depan je,
dok pikir juzuk yg belakang tu 'gampang' aja, (*gampang - senang*)
Saja lah hari ni kekonon nye nak ngulang juzuk yang di kata kan 'gampang' tu, =='
Baca punya baca...tak berhenti-henti. Surah pendek je rse nye,
tapi dok piker, awat tak habeh-habeh lagi ni, rasanya pendek ja surah nie,
bila nk habeh ni, dalam masa yang sama mulut dok baca, tapi otak piker,
"Bile nak habeh surah ni ? Awat panjang sangat ?" adess... *tak tawajuh langsung!
Lame bebenor ana bace. Last-last ana pun bukak la Quran,
di sebabkan hati dok berasa lain macam dah...
Tobat lahum salah nie ~ MASYAALLAH! Dah sah mmg salah! Allah....
Ini bukan kes tak ingat sebenarnye, ni kes baca ikut sedap mulut.
orang kata, baca tak pikiaq (ele, mashi sgt la konon2 nye tu )
aishhh... maneade maneade..! =='
Aduhai.... berdosa nya ana ya Allah...
Huh! rupa-rupanya aku melencong masuk surah lain...
Allahurobby! macam mana boleh jadi macam nihh?!
Ya Allah.... itu la yg dikata kan 'gampang'?
Surah pendek macam tu pun boleh melencong msuk surah ape tah yang kt juzuk depan,
patot la lame sangat nak habeh surah nye, SALAH rupenye! haishhhh insaf daku... =='
Itu surah lazim yang pendek-pendek? Yang panjang-panjang tuh?
Huh!! (berpeluh neh!) Waaa.... Ngulang-ngulang!!!
--> Allah....Nape malas sangat nie... :'(

Anda yang menghafaz Al Quran pun sure mesti pernah jadi macam tu en? kan3???? haa..btol la tu!
Sebab sahabat-sahabat saya pun ade je yang macam tu. Biasalah tu adat para huffaz.
Ini bukn apa, tiada niat untuk memalukan ataupun dimalukan
or pape je laa yang sama waktu dengannya...
Just sekadar untuk berkongsi... dan terutamanya mengingatkan diri sndiri
dan para hafiz/hafizah yg lain,
Ngulang la wei... huhuhuh.. sayang ouhhh!! nak dapatkan tu bukan main payah...
Pelbagai rintangan dilalui , juga memakan masa yg bertahun!
Bukan senang nak dapat kan 30 juzuk tu. Tapi nak lupa tu ,
amboihhhh! Kemain senang lagi ek.
Sekelip mata pun BOLEH ! Allah... musykilah kabiroh! isk3.... :'(
Lupa kalau tak dosa tak pa lah jugak. Masalahnya ni DOSA. Dosa besaq cek oi...
Sapa mau dosa? Habaq mai kt cek sat ?
Adooyai.. tidak di nafikan, memang bukan senang nak jaga kesemua 30 juzuk tu,
Juzuk 30,29 tu pun takyah cakap laa...
Dok ingat senang sangat, tu la yang tak lancar sgt tu.. takcaya? 'cuba try test' .
Saya tau la saya pun camtu lebih kurang jaaa...(pengakuan . hehe)
Kalau sapa yang mashi tu ALHMDULILLAH...! Doa-doa la bagi saya mashi macam anda jugak ea! Amin ya Rabb!
Hmmm, yang tu padahal dok baca tiap-tiap hari dalam solat...
Entah-entah salah jugak paa tu pun... cuma sedaq ngn tak sedaq ja...
ehhhh, maneade-maneade !
InsyaAllah tak... kot! ehhh.. yakin-yakin.. takleh 'kot-kot'! =='
Bukan apa, sebab time solat tu, otometik kita pikiaq jugak apa yang di baca,
So, bukan baca ikut sedap mulut laa... Mudah-mudahan laa...
Tu la orang kata, baca kena piker, kalau salah dosa wooo...
macam kita dok cakap la, main cakap ikut sedap mulut ja...
macam mulut takdak 'insurance'. memang nak kena pelempang free je nnti! taknok laaa... huhu


"Ingatlah kerana mulut badan binasa."
"Otak ada, guna! akai ada, pikiaq!"
Sapa yg pikiaq tu bguih la noh ,
Tapi yang tak pikiaq tu tak tau kt depa la, pi tanya depa sendiri la noh... heee :D
OKEY STOP ! Berbalik kepada topik , ehem3

Mak selalu pesan camnie ,
"Nak online, online jugak...tapi ngulang jangan lupa ye Izzah."

Pesanan ini saya share di sini , di bawa dan di tujukan khas pada :
'DIRI SENDIRI' terutamanya la kan sebab dah sememangnya.
Dan buat semua para huffaz yang gemar online macam saya nie... =='
Tak kira laki ke pompuan ke jantan ke betina ke... opss.. macam kasar pulak.
Pelan-pelan la noh... boleh nak baca deghaih (nada kuat) , tapi jangan kalut-kalut...

Eee... Pekat sungguh utagha saya kan...
takpa, ini pun kira macam nak improve jugak la...
Hampa paham ka, tak paham ka, bebuat paham dah la noh~ hee :D
Ngan family tak cakap cmnie auw, ngan orang tertentu jaaa...
bukan tak mau cakap, ada time tu, dia tak terkeluaq! takleh nak keluaq...
pasaipa pun tak tau , padahal mashi jer! hah.. cemana tu? camtu la...
Hampa ni kira beruntung la jadi org tertentu , hahh tak syok ka?! syok la..syok laa...
(beruntung ke? mcm tak jer) huahaa =='
Aahh!!! Saya ni suke melencong! not important la yang tu...

Berbalik pada topik tadi keyh, it most more important , to me la...
tak tau la kat hampa en...
haa..ade lagi, dulu kan saya selalu baca 'kalut',
sampai ustazah selalu kata,
"Kamu ni baca kalut-kalut nak pi mana? Quran tu tak lari la kalau baca pelan-pelan,
baca kalut-kalut lagi Quran lari kamu tau tak? Sebab tak tartil . ish3" =='
hehe... itu lah perkatan yang selalu di ungkapkan oleh ustazah saya ketika mendengar
bacaan ana yg 'kalut' itu... Masalahnye kalau baca kalut tapi BETUL takpa,
ini SALAH, tu yg pening tu.
Bila baca laju/kalut, otometik, tajwid tunggang langgang! makhroj pulak entah kemana...
Bila semua tu dah salah, MAKNA dalam ayat Quran tu pun otometik salah jugak,
Mana aci kita ja salah, depa pun nak salah jugak! Pasaipa?
Pasai kita baca salah laaa.. buat tanya bolei... haha =='
So, secara tak langsung dan tanpa kita sedar, kita dah mengubah makna dlm al Quran!
Tak ke dosa? uishhh...
Dah la baca laju, salah pulak tue, baca salah dah satu dosa,
tukaq makna lgi laaa dosa.. waaaa!!! Tidak !
Cepat lupa plak 1 hal, bila cepat lupa, kita lupa la quran...dah mai satu lgi dosa,
MASYAALLAH! NAUZUBILLAH... cek nak tnya nie,
baca Quran ni nk kumpul dosa ke pahala?? ish3
Orang nak pahala, kita dapat dosa kalau baca macam tu...
So sama-samalah kita berhati-hati dan menjaga bacaan dan hafazan kita yer...
Bukan apa, actually saya nie baca laju, mmg pesyen baca macam tu,
saya pun tak tau pasaipa la hai~ ==' tapi tak pa la, selalu baca cmtu time tengah MALAS! tu yg baca kalut semacam tu.
Ya Allah... Kenapalah ngan saya nie . Tobat laaa ! Takmo malas dah pehni... insyaAllah...
Haihhh... Alhamdulillah... syukron ustazah2 dan sahabiah2
yang sentiasa mengingatkan saya yang sering kealpaan ini...
Sekarang, kalau malas pun, ok dah sikit... SIKIT!
Sabaq sat... Sesikit lelame jadi bukit laa! kan3??? hehe
Tengah mengimprove bacaan la nie...
Pelan2... takmo kalut-kalut dah noh.. hehe ^^,

Okeylah... Tak larat type dah, saje boring-boring seno nye...
takde keje...memang begini lah jadi nya. :)
# Mohon maaf andai ada terkasar bahasa, tersilap kata ,
tersengaja mengata atau apa2 je. harharhar ~ :p
Ini sekadar pengkongsian dan pesanan untuk anda dan diri sendiri terutamanya.
wassalam...