Pemuda Membaca Al Quran Dalam Keadaan Koma

  • 0
السلا م عليكم
بسم الله الرحمن الرحيم
Ada terbaca 1 entri , dan rasa macam nak post di sini. Mungkin ramai yang
sudah tahu dan baca. Tapi saya nak post juga. Untuk semangat saya sendiri dan kita semua !
Ya semangat buat saya ! Boleh ya ? :)

Remaja Jordan yang bertugas sebagai imam mengalami kecederaan dalam satu kemalangan, 
membaca Al-Quran Al-Karim dalam keadaan yang tidak sedarkan diri setelah keluar daripada
bilik pembedahan iaitu dalam keadaan koma. Subhanallah, apa jua kelakuan atau perkataan
yang kita gerakkan semasa kita sedar diri, Allah SWT akan gerakkan secara automatik
apabila kita dalam keadaan tidak sedar.

Inilah maksud kata-kata Imam Al-Ghazali yang mengatakan 
"Apa sahaja perbuatan kita di dunia adalah gambaran perbuatan kita di alam Akhirat nanti ". 
Betapa malunya kita dihadapan Allah SWT apabila kita berkelakuan tidak senonoh dihadapan Allah 
SWT di Akhirat nanti.

Semoga Allah SWT memberi semangat kepada kita semua untuk melakukan ibadat dan
menjauhkan kita semua daripada melakukan kejahatan, agar kita berkelakuan dan
berkata-kata dengan perkataan terbaik dihadapan Allah SWT nanti,
 Amin Ya Rabbal Alamin.
YA , AKU PERLU FOKUS !
::::Mode : Muhasabah::::


**********************************************************************
Ini video nya...
...Bismillah...
Allahuakhbar... Menitis airmataku ini keharuan saat melihat video ini. Kagum dengan bacaannya yang sungguh merdu. Meremang bulu roma. Nak jadi macam dia. Hebatnya hambaMu ini ya Allah. Serius, nak menanges ~ Whuuu... *lap air mata
p/s : Sumber : Maklumat.my
Wallahu a'lam...
-Wassalam-

Stories Memories :)

  • 0
Sedang saya agak sedikit leka membaca tweet mweet yang membina 
dari sahabat sahabat TWITTER , tiba tiba saya perasan banyak yang tweet tentang...
#schoolmemories ---> first lagi tuh... HOT lekonon. >.<

Huaaa... ia tiba tiba mengingatkan saya pada peristiwa pada 13 tahun yang lepas
kalau tak silap. Ehh yeke? Hehehe *lembap math* -____-  Dan saya pun saja nak tweet apa yang terlintas.
Seriously , i won't imagine it again for now ! No longer.
 Whoaaa. -__- *sumpah hodoh*
Tiba tiba saja rajin nak bercerita kenangan masa zaman gemilang kanak kanak ribena dulu. :D
Ianya ketika pada tahun 1999 di mana waktu itu saya baru masuk tahun 1 sekolah rendah. >.<
Ada satu malam tu, lepas mengaji, selesai buat homework sume saya terus ke ruang tamu.
Nampak abah tengah shave misai dia. Whoaa... saya pun memerhatinya dengan penuh minat.
Tak tau kenapa rasa teruja. Bhahahahaha. Ya, tak pelik, budak budak memang gitu. Hehe
Tiba tiba rasa ingin mencuba juga. Saya lihat sorok sorok di mana abah simpan
pisau gilette dia tuh, pastu amek senyap senyap. Kenapa senyap senyap? 
Sebab kalau abah tau abah marah. Yelah, benda tu kan bahaya. Tajam dan boleh 
mencederakan kanak kanak yang comel macam saya ketika itu. Ngehehe. >.<
Pastu berdiri depan cermin sebijik macam mana yang abah buat tadi.
Tiba tiba macam terpaku depan cermin tu, tercari cari tempat sesuai di wajah
untuk di cukur. Nak cukur kat mana pun taktau. Misai takde, janggut lagi la takde.
Tapi nak jugak cukur. Hahaha. Tengok rambut, takkan nak cukur rambut, nanti
botak , tak comey laa... ggrr... ˘﹏˘'
Belek punya belek muka ni, last last KENING menjadi tumpuan. Hehe
Dok berasa , takde kening takpa, orang tak perasan. Kening sikit je, tak banyak macam rambut.
So, saya merasa ketiadaan kening tak menjadi masalah pada ketika itu.
Lalu, saya pun mencukurlah kening itu dengan penuh bersungguh sungguh dan gigihnya!
Hahaha. Sampai licin tak tinggal sikit pun. Rasa puas hati ! Best. 
Macam nak cukur bulu mata sekali. Adoilaa... Cuma takut terkena biji mata, so tak berani. 
Nak cukur rambut, kang mak marah sebab nampak sangat lah kalau cukur rambut. 
Kan kan kan ??? Err.... =_='
Dulu saya tahu bahawa cukur kening itu adalah haram kerana mengubah ciptaan Allah,
tapi kefahaman saya ketika itu, yang saya tahu cukur kening sebab nak bagi lawa haram la.
Tapi saya nak cukur bukan sebab nak lawa, saja suka suka takde kerja ingin mencuba. 
So tak haram la. Pandai pandai buat hukum sendiri ! *akibat suka memandai mandai :'(
Haishh. Nasib baik budak lagi time tu. Kalau sekarang? Allahu... Nauzubillah... ˘﹏˘'
Keesokkan harinya, macam biasa bersiap siap nak ke sekolah.
Saya perasan, mak pandang pelik je muka saya. Saya pun pelik tengok mak.
Hahaha, bagus lah, sama sama pelik. Pastu mak cakap,
"Kenapa mak tengok muka Izzah hari ni macam lain ye. Pelik dari biasa.
Nampak lain dan pelik. Tapi tak tahu kat mana peliknya...."
Saya pun betul betul pelik dengan kenyataan mak, apa yang peliknya. 
Biasa je. Actually , saya lupa yang semalam saya cukur kening ! Lalalalaaa ~
Pastu pergi sekolah macam biasa...
Masa di sekolah ! Haaa... ni yang nak citer ni.
Biasalah dulu kalau time rehat kitorang suka conteng conteng papan hitam kat depan tu.
Conteng conteng je la apa pun, asalkan conteng. Tah macam mana boleh pulak
berebut kapur ngan kawan masa tu sampai gaduh gaduh. Hahaha.
Tapi takde la tarik tarik tudung, lawan mulut je. Sakit hati je lebih.
Tengah lawan mulut sedap sedap, tiba-tiba kawan pandang muka saya lama lama.
Saya pun pelik, aihh, tak jadi gaduh ke dia ni ? Hahaha
Pastu dia jerit kekuat , 
"Izzah takde kening ! Dah la takde kening, pastu nak rebut kapur ngan orang."
Perghhhh ! Baru saya ingat yang saya cukur kening. Adoihhh.
Last last mengalah, malas nak gaduh lagi, takut dia kecoh kat 1 kelas pula nanti. Huhu
Entah macam mana, kecoh 1 kelas, "Izzah budak takde kening..."
Srot sret srot sret je masa tu. Hanya mendiamkan diri. Rasa macam nak lari balik. Huaaaaa !
Well , balik rumah terus mengadu dengan mak. Bhahaahaha. Antara perkara wajib ketika itu
ialah mengadu dan bercerita pada mak tentang apa yang berlaku di sekolah setiap hari. Lalalaaa ~
Saya tahu mak bosan dengar, tapi mak still mendengar dengan penuh kesetiaan, kesabaran
dan memberi respon yang menggalakkan walaupun hanya tolong gelak. Hehehe
Now, saya dah rasa sendiri. Adik adik yang bersekolah, bila balik sekolah je asyik 
bercerita pasal sekolah je. Kawan kat sekolah, cikgu, buku, pensel dan macam macam. 
Err... sumpah bosan ! Rasa macam nak taruk salotip gam gajah kat mulut dia suruh senyap. 
Tak habeh habeh berceloteh. Hahahaha. Kini baru ku tahu perasaan mak dulu.
Tapi mak tetap sabar dengan kerenah anak sulungnya ini. Hehehe *terharu
Nak berceloteh kat abah tak best , abah style angguk angguk pastu buat tak tau. 
Takde feel nak berciter. Tu yang maleh tu. Kalau mak , mak tolong gelakkan pun dah cukup.
Hihihihi. Ok, sambung ! Pastu ngadulah kat mak, kawan kawan ejek takde kening.
Pastu mak pandang dahi saya, lalu terus tertawa. Rasa macam...Waaaa. Kenapa mak ni ?
Then mak kata, "Patut lah mak nampak pelik je. Baru perasan yang Izzah takde kening. 
Mana pergi keningnya ? Macam mana boleh licin macam ni?"
Pastu saya pun ceritalah dari awal sampai lah selesai cukur kening. Mak hanya tertawa lucu,
abah hanya mampu geleng geleng senyum. Saya ? Hanya tertunduk malu... grr... :'|
Esok nya, mak bubuh celak kat kening. Fuhh lega dapat hadir ke sekolah
dengan kening baru. Bhahahahahahahar. Pelik pelik jerrr...
Mujur tumbuh balik , kalau la tak tumbuh semula... Alien selamanya kah? Oh jangan.*kelu*
Baru ku tahu, orang takde kening sebenarnya lagi pelik daripada orang takde rambut tau. 
Jadi sapa sapa yang suka cukur kening tu, tak payah la. Walaupun nak bagi lawa, sumpah HODOH.
Allah cipta semulajadi ni pun dah sememang memangnya lawa lagi indah tau. Trust me !
Pupuk rasa bersyukur. Kalau rasa macam tak bersyukur tu, cepat cepat check hati.
Jumpa doktor pun tobat lahum doktor pun taktau sebab apa. Sebab Allah je yang tahu HATI kita.
So , tak payah nak cukur kening sangat lah.
Better cukur rambut daripada cukur kening. Huahahaha. Kan kan kan ?
*err... tak payah cukur rambut la, cukur mana yang perlu jer. fhewww ~ 0_o'
Try to imagine muka orang takde kening langsung. Kosong jer. Licin, clean and clear.
 Aauuuuwwwww ! 
Rasa mcm nak pengsan lelaju bahhh. ggrrr Y_Y'
Orang zaman sekarang cukur kening nak bagi lawa... 
Tapi ini cukur kening takde kerja, tetiba jadi macam err... alien. Adoilaaa. *BudakBudak
p/s : Ini semua adalah insiden yang tak di sedari masa kecik dan di yakini belum baligh lagi. Hahaha. Err... "Tersengaja cukur kening !" Ehh apekah. *gelenggelengsenyum (",)
Could you please stop talking about me?!  Ehhh... hehehe *perasan sat >.<
-Wassalam-

Bukti Kebesaran Allah

  • 2
Saya nak bercerita sikit la. Tak banyak. Sebab tahu pun sikit aje. 
Takkan nak menambah nambah pulak. Kan ? Kang citer lain pulak jadi nye. Huh!
Dari mana saya tahu ? Dari abah saya. Ya, abah saya. 
Dari mana dia (abah) tahu ? Dari ibu buaya ni sendiri masa ziarah ke tempatnya baru baru ini. 
I'm serious ! Ok? 
Ibu "buaya" ? Ya, BUAYA. Ia berkaitan dengan seorangekor buaya. Ggrrr....
Dan saya ingin berkongsi serba sedikit pada pembaca² sekalian. Boleh kan?
Tak suka??? Kalau tak suka , oh tidak mengapa. 
Tiada sebarang unsur paksaan untuk membaca di sini ya. *ala ala freedom gituw*  Hehe :D
Saya akan tulis seringkas yang mungkin dan harap ianya mudah di fahami. Insyaallah.
Ini adalah kerana ketandusan idea untuk menulis lebih lagi. Hehehe. *Malas lettew
Cerita ini kebarangkalian ada hubung kait dengan alam ghaib. 
Dan yang lebih pasti , tiada unsur penipuan atau mencipta sesebuah cerita di sini. *Harap maklum. :)
...WALLAHU A'LAM...
بسم الله الرحمن الرحيم
Ceritanya begini , ehem ehem ! *test test  Ohkeh , serius serius. :D
Abah cerita , dia ni ada kembarnya. Dan kembarnya lelaki, manakala dia ni perempuan.
Kembar sepasang la kira nya masa dalam kandungan ibu dia.
Dan tiba hari nak melahirkan , biasalah dulu² guna bidan kampung jer, takde nak pergi hospital² dah.
Masa melahirkan , hanya darah saja yang keluar. Tapi bayi nya tak ada.
Tak tau lah pi mana , kata nya di ambil jin. Tiba tiba ada sesuatu yang macam masuk dalam
badan bidan tu. Dia seolah olah di rasuk. Dia cakap, dia akan datang sebagai anakmu dalam masa 3 hari lagi 
tapi berbentuk seekor anak buaya. Pastu pergi macam tu je. Macam mana keadaan ibu dia masa tu ? 
Wallahu a'lam. Terkejut agaknye. Hehehe. Nak tak nak , redha je la. Anak dia sendiri jugak.
Keadaan bidan tu ? Entah, pengsan kot. Hehe *tak tanya la pulak
Kata kembar... Mana bayi lelaki nya? Haa , semua orang ingat gugur. Sebab darah
keluar banyak sangat ketika itu. Tiba tiba 3 hari kemudian , wanita itu selamat melahirkan 
seorang lagi bayi lelaki yang di sangkakan gugur itu, ternyata tidak gugur pun. Alhamdulillah, 
bayi lelaki itu di lahirkan sempurna sifat nya seperti manusia biasa. Memang manusia pun.

Seperti yang di janji kan oleh "sesuatu" itu. *i dunno what , just called "sesuatu"
Hari ke 3 , dia datang sebagai anak si ibu, berbentuk anak buaya.
Ibu nya terkejut melihat seekor anak buaya sebelah bayi lelaki nya.
Dan buaya ini di beri nama Nur Hasanah. Binti ? 
Err... Tak tanya la pulak nama bapak dia. Nama kembar dia tak tanya la pulak.
Anak buaya itu di jaga rapi, di tatang sepertimana dia menjaga bayi lelakinya.
Bagaimana dia menjaga si bayi lelaki , maka seperti itu juga layanan yang di beri pada si 
anak gadisnya (buaya) itu. Hinggalah sekarang dia berusia 21 tahun. Tapi sekarang, dah lain lah.
Dia hanya makan seminggu dua kali, dan makanannya itu adalah seeokor ayam yang di tahlil.
Ya, di tahlil. Pastikan ayam itu wajib di tahlil kan terlebih dahulu baru dia akan makan.
 Jika tidak, dia takkan makan dan akan mengamuk. Dia buang air besar/kecil setahun sekali.
Wahh senang nak jaga lah ya ! Untunglah... Hihihhihi
Hahaha. Kalau dia ingin katakan sesuatu, misalnya, tukarkan cadar, nak makan,
nak nonton tv atau apa apa aje lah. Dia akan goyangkan badannya.
Kalau tiada yang mengerti niatnya, dia akan masuk dalam badan sesiapa saja 
yang ada di depannya ketika itu. Lalu katakan apa yang dia mahu, kemudian masuk
 dalam buaya tu balik. Sori la , kalau nampak macam tak logik. Tapi inilah hakikat.
Tukar cadar ? Yes. Dia tidur atas katil tau. Hehehe. Kemain lagi buaya ni. Kan? Hehe
Menonton Tv ? Yaa... nonton tv! Dia gemar menonton kata ibunya. 
Hairan bukan ? Naluri manusia tetap ada. Kembar dia? Jalani hidup seperti manusia biasalah.
Kini , dia (buaya) itu di jadikan pameran kerana keANEHannya. 
Saya di fahamkan keluarga mereka ada keturunan pahlawan buaya. 
Then turun kat dia, dan katanya dia adalah generasi terakhir.
Wallahu a'lam.
Subhanallah... First of all ! Saya mula mula dengar , 
"MACAM DONGENG JER... SUMPAH TAK PERCAYA!"
Namun bila di amati kalam Allah yang memang tidak dapat di sangkalkan lagi,
  Surah Az-Zariyat Ayat 56 :“Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan agar mereka beribadah kepadaKu" 
Ayat ini secara terang-terangan membuktikan bahawa jin itu wujud dan
 seperti kita, mereka juga perlu beribadah kepada Allah.
Oleh itu adalah wajib bagi kita untuk mempercayai perkara yang ghaib.
Maksud perkara ghaib adalah perkara yang tidak mampu dilihat dengan mata kasar,
cuma realitinya diketahui melalui perkhabaran Allah dan Rasulullah saw.
Jin adalah termasuk dalam perkara-perkara yang ghaib.



Sebenarnya ada beberapa soalan yang sedang bermain di benak fikiran,
Antaranya : 
Mak bapa dia manusia, dari benih manusia, tapi fizikalnya haiwan.
Dia ni hidup di kira sebagai manusia ke, jin ke, haiwan sebenarnya?
Mati nya di hisab ke tidak ea ?
Dosa pahala di kira tak ?
Naluri nya sama dengan manusia ke tidak agaknya ya ?
Contohnya seperti ingin menikah, ada keluarga sendiri, nak beli itu ini. *merepeknya aku! -__-'
By the way, memang soalan macam budak tadika. Tapi... Ye la... Jadi terfikir fikir jugak.
Semuanya... WALLAHU A'LAM.

Di sini saya ada upload beberapa keping gambar untuk di share kepada anda. ^__^
Bismillah...
Nur Hasanah nama di beri...

Time ni , dia tengah nonton TV.
Mak dia tengah betul kan bantal untuk dia , sebab dia goyangkan badannya
bagi isyarat yang dia tak nampak tv nye. *Im serious!
Comel jerr kan. >.< 

Sempat untuk bergambar orang belakang nuhh. 

Nak sentuh pun takut takut pada mulanya... Haha

Abah kata , kulit dia nampak keras dan kasar.
Tapi bila sentuh , lembut jer. :)



Abah sempat lagi posing dengan buaya comel ni. Hehehehe

Tempat mandi dia.

Bathroom dia. :)

Saya di fahamkan, katil  itu milik kembarnya. :)
Sebelah sebelah jerrr...

Need to remember , dia tak suka orang pegang
kepala or muka dia. Kecuali family dia sahaja. ok?
HARAP MAKLUM. :)

Baiklah, cukuplah sampai di sini sahaja untuk entri kali ini.
Sekali lagi saya ulangi , TIADA UNSUR PENIPUAN di sini.
Nak percaya atau tidak , itu terserah... Hak masing masing. Ok ? :)

p/s : Mohon maaf di atas segala kekurangan. :)

Wallahu a'lam
- WASSALAM -

Kemanisan berMADU

  • 1

Saya bukan garang lah. Tapi saya sedang cuba untuk tegas dalam sesuatu hal !
 If i say NO, means NEVER. Sila faham bahasa. Jangan buat tak faham bahasa. Ya ?
Well , mungkin ada yang akan cakap , 
"You should never say never" macam dalam petikan filem We Are Family tuh. *tahuaje!*
Haha. Saya tak cakap NEVER , but NO . Lalalalaaa... *MukaSlumber*
Mohon maaf kalau ada yang tidak senang dengan saya mahupun cara saya. 

okayy ? tu je nak bagitau . babaiii . :)
OPSSS...
Ada lagi laa... Itu cuma ending acah acah jer. Ahakss. >.<
Wanna share 1 cerpen di mana cerpen ini telah menyetuh hati saya.
Hehehe , boleh pulak dia sentuh kan. Hebat sunggoh ! Lalalalaaa ~
Actually , ada sorang kawan ni, suruh baca cerpen ni ,
dia kata Sesuai Untuk Bacaan Izzah. *Aceewah!
Memula macam malas nak baca , tapi baca jugak lahh. Sebab nampak menarik.
Tapi kan , tak tau la tang mana sesuainya tuh. Hahahaha. Mungkinkah ? *pengsan
Ahh... layann je laa... :)
Mungkin ramai yang dah baca cerpen ni kot. Kan ? Tapi saya nak post juga. Hehe >.<

"Awak sudi jadi isteri kedua saya?" tanya Fikri tegas dan yakin.

Tiba-tiba mata Fatimah merah, air mata mula bergelinang di kelopak bawah.

"Tak sangka awak sudah beristeri! Awak jahat! Sanggup mempermainkan hati saya. 
Awak ingat saya tiada maruah? Hah!" pekik Fatimah dengan suara tersekat-sekat.

Mata Fikri liar melihat kiri kanan, mungkin ada sesiapa yang memandang perlakuan
dia dan Fatimah. Bukan takutkan pandangan manusia, tetapi lagak
Fatimah langsung tidak selari dengan penampilannya.

"Saya ingat kita lama berkawan, awak masih bujang. Tapi rupa-rupanya..." 
Fatimah mula sebak.

"Tak. Maksud saya..... "  Fikri baru ingin memulakan bicara.

"Sudah! Jangan bermulut manis lagi. Cukup!" potong Fatimah dengan kasar.

"Awak nampak macam alim, tapi sanggup menipu saya. 
Dan awak sanggup melamar saya menjadi isteri kedua awak. Awak ingat saya ni siapa?" 
suara Fatimah semakin tinggi, setinggi egonya.

Fikri diam seribu bahasa. Dia sudah tahu 'Fatimah' di sebalik
Fatimah yang dia kenal selama ini.

Fatimah bergegas dari situ sambil mengelap air mata dengan tudung
labuhnya berwarna kuning. Dalam hatinya, Fikri seolah-olah
menghinanya apabila memujuknya untuk bermadu.

Fikri muram. Namun masih terselit kekecewaan di sudut hatinya.
Kekasih hatinya belum bersedia rupa-rupanya.

"Ada hikmah," bisik hati kecil Fikri, sekecil pandangannya terhadap Fatimah.

Hujung minggu berjalan seperti biasa. Program-program dakwah menyibukkan
jadual Fikri sebagai seorang Muslim yang beramal dengan apa yang diyakininya.
Duitnya banyak dihabiskan untuk memenuhi tuntutan dakwah yang seringkali
memerlukan pengorbanan yang tidak berbelah bahagi. Namun,
hatinya tegas dan yakin bahawa inilah jalannya. Jalan yang membawa dia
menemui Tuhannya dengan hati yang tenang serta bahagia di hari kelak.

Keyakinan serta keaktifan Fikri berdakwah sedikit sebanyak memenangi
hati gadis-gadis dalam jemaahnya. Malah, Fikri dilihat sebagai calon suami yang bakal
memandu keluarganya nanti ke arah memperjuangkan agama yang dianutinya sejak sekian lama.
Sudah terlalu ramai muslimah yang menaruh hati padanya, namun, Fatimah terlebih
dahulu rapat dan memenangi hati Fikri. Bagi Fatimah, Fikri seperti pelengkap kepada dirinya.
Namun, hanya sehingga saat Fikri melamarnya menjadi isteri kedua.

Fikri masih lagi aktif dalam dakwah meskipun hubungannya dengan Fatimah
nampak seperti tiada jalan penyelesaian. Dia mahu berbaik dengan Fatimah,
 namun sikap Fatimah yang keras dan kurang memahami erti dakwah membantutkan usaha
Fikri tersebut. Bagi Fatimah, Fikri tak ubah seperti lelaki lain.

Gerak kerja dakwah Fikri berjalan seperti biasa. Siangnya ke hulu ke hilir memenuhi
program serta amal jariah kepada masyarakat. Malamnya sibuk dengan mesyuarat
dengan sahabat-sahabat seangkatannya. Fikri semakin percaya jalan dakwahnya,
sama sekali dia tidak akan berganjak dari jalan ini hatta datang ancaman sebesar gunung
sekalipun. Dia terlalu matang, jauh sekali daripada pemikiran pendakwah lain yang semudanya.

Namun, Allah s.w.t. Maha Mengetahui lagi Maha Pemurah.
Sekali lagi Dia menghantar seorang perempuan bagi menguji Fikri,
sama ada dia menjadi pemangkin atau perencat bagi dakwah Fikri.

Suatu petang dalam suatu program dakwah di sebuah madrasah,
Fikri dikejutkan dengan luahan ikhlas dari sahabat lamanya, Nusaibah.
Fikri sekali lagi gusar takut-takut Nusaibah tidak dapat menjadi sayap kiri
perjuangannya selepas berumahtangga nanti. Isteri pertamanya sudah pasti membawa
Fikri menemui Tuhannya, namun, Nusaibah yang kurang dikenalinya adakah
 sama seperti Fatimah atau tidak?

Fikri bercelaru, tetapi tidak bermakna lamaran Nusaibah ditolak.
Dia meminta sedikit masa untuk memikirkan keputusan tersebut.

Setelah merisik pemikiran Nusaibah daripada beberapa sahabat terdekatnya,
Fikri berjumpa dengan Nusaibah bertemankan sahabat baiknya.
Dengan tegas dan yakin, sekali lagi Fikri mengulangi soalan yang pernah ditanya kepada Fatimah.

"Awak sudi jadi isteri kedua saya?" tanya Fikri tanpa segan silu.

"Sudi," jawab Nusaibah ringkas.

"Er, betul ke ni?" tergagap Fikri menerima jawapan Nusaibah yang tenang dan yakin.

Nusaibah mengangguk kepalanya sedikit. Langsung tiada rasa takut mahupun
kecewa apabila lamaran sebagai isteri kedua yang dilafazkan oleh Fikri.

"Kenapa saya?" tanya Fikri ingin tahu.

"Saya ingin membantu gerak kerja dakwah awak,"
jawab Nusaibah yakin tetapi sedikit malu.

"Baiklah," jawab Fikri tersenyum.

Akhirnya, Fikri dikurniakan sayap kiri yang sangat membantu
dalam gerak kerja dakwahnya selama ini.

Setelah seminggu mendirikan rumahtangga bersama Nusaibah,
Fikri terasa dakwahnya semakin laju. Jadualnya senang, pakaiannya dijaga,
makannya disedia. Malah, Nusaibah sangat membantu gerak kerja Fikri
semampu mungkin. Setiap kali turun ke lapangan untuk berdakwah,
Fikri membawa Nusaibah untuk membantu kerja dakwah seadanya.

Kadang-kala letih menyinggah Nusaibah. Suaminya terlalu kerap keluar berdakwah,
seperti mesin yang tiada hayat. Namun, inilah yang dia yakini sebelum berkahwin dengan
Fikri. Membantu suami melancarkan gerak kerja dakwah. Nusaibah juga berjaga-jaga
 takut dirinya pula yang menjadi pembantut atau penghalang dakwah suaminya.

"Abang, saya nak tanya boleh?" sapa Nusaibah dalam kereta sewaktu
dalam perjalanan ke sebuah program dakwah.

"Ye sayang?" jawab Fikri sambil memandu.

"Abang tak pernah pun bawa saya jumpa isteri pertama abang," luah Nusaibah
yang sangat teringin berjumpa dengan madunya.

"Dah sampai sana nanti, kita akan jumpa," Fikri menoleh sedikit ke arah Nusaibah,
sambil tersenyum.

"Yeke? Dia datang program tu rupanya," jawab Nusaibah riang.

Hatinya berdebar ingin berjumpa madunya yang banyak membantu
Fikri dalam gerak kerja dakwah. Di sudut kecil Nusaibah,
dia merendah diri kerana usahanya membantu dakwah suaminya hanya
 sedikit berbanding dengan isteri pertama Fikri yang banyak membantu selama ini.
Tidak hairanlah Fikri aktif dalam dakwah sebelum ini.

"Kita dah sampai," Fikri membuka pintu keretanya sambil
memegang beg berisi fail ditangannya.

Fikri berdiri, mengadap ke arah sebuah khemah di hadapan masjid,
lalu menoleh ke arah Nusaibah yang berdiri di sebelah kiri kereta.

"Itu isteri pertama abang," Fikri menuding jari ke arah khemah tersebut.

"Mana bang?" Nusaibah mengecilkan matanya, fokusnya mencari arah jari Fikri.

"Tak nampak pun," Nusaibah meninggikan sedikit hadapan kakinya.

"Siapa nama isteri pertama abang?" Nusaibah sangat berdebar.

Fikri tersenyum lebar, memandang Nusaibah penuh tenang.

"Perjuangan..." jawab Fikri.

**************************************************
"!...سبحان الله"
Hati ku bermonolog sendirian setelah habis membacanya... *touching*
Seriously , touching mix terharu... huhuk

p/s : Bila tengok pasangan belum halal yang sedang hangat kapel mapel
 ber i miss you, ber saya rindu awak, ber ailebiyu. Geli bulu hidung ouh !
 Tapi ada orang kata, "Jangan geli geli nanti kena batang hidung sendiri." 
Ggrr... Nauzubillah ! ˘﹏˘'

#Wordless Sunday ^_^'

  • 0
Sungguh, tak berniat nak melawan atau membantah. 
Aku cuma ingin "bersuara". Salah ke?? 
Hmm... Namun niat ku telah di salah tafsir. *SumpahSedih :'( 
Sungguh, Allah saja yang mengerti niatku. Mereka takkan faham apa yang aku rasa. 
Kalau lah anda mengerti hati ini. ^_^' *SungguhKachiwa :'|
Saya sedang mencuba dan terus mencuba sebaik mungkin. Kehendak Allah adalah sebaik baik kehendak... ♥
p/s : Ada orang ajak and sponsor pergi Kursus Kahwin minggu depan. 
Hmm , nak pergi ke tak nak , nak pergi ke tak nak ? Bhahaha. 
Pergi je laaa Izzah... *aku tanya, aku jawab* :')

Speechless, Seriously ! :'(

  • 0
السلا م عليكم
بسم الله الرحمن الرحيم
Kesian belog , macam terbiar je sekarang. "RARELY UPDATE" Kan?
Tiba tiba rasa macam awkward gituw. Ahh kenapakah ? Huhuk :'|
Tak tau nya nak update apa. Sungguh, tidak punya idea dan mood.
Dan mungkin apa yang bakal tercoret ini adalah hanya kebetulan. Spontan belaka.
Dan.... Tak berapa punya masa untuk update bebanyak.
Masa seolah olah terlalu cepat berlalu , hari hari yang di lalui terasa begitu singkat.
Masa berlalu begitu sahaja dengan sia sia. Allahurobby...
Ruginya aku... ˘﹏˘'
SUDAH SUNTUK ! Ya , kita sudah benar benar kesuntukan masa !
Kita sudah tidak punya banyak masa !
Masa sudah tidak menyebelahi kita , dia begitu pantas tinggalkan kita ,
hingga tak terasa namun TERperasan dengan tiba tiba lalu hati jadi hiba dengan tiba tiba.*eh apekah?*
Sungguh , masa terlalu terhad . Mana mungkin akan di biarkan begitu sahaja?
Saya tak nak tertinggal. Saya tak nak RUGI.... :'( <Rujuk Surah Al 'Asr>
Am i late? No ! Nehii... -____-' *aku tanya , aku jawab*

Anda bagaimana?? 
*saya tanya , tak suruh jawab. just think. :)*
-Wallahu a'lam- 
p/s : Ahh sudahlah. Err... Rasa macam nak fullstop berblogger jap ahh . Boleh tak ? Gggrr.... -__- FB ? TWITTER ?  Err... Semuanya sementara ~ hermmm...*tunduksedalamdalamnya*
Sayang ? Hmm...