Teh Panas Buat Abah

  • 0
"Izzah !! Abah suruh bancuh air teh untuk abah."
Jerit adikku yang bernama Izyan kedengaran samar-samar dari bawah.
Aku yang sedang khusyuk baca artikel online depan lappy
pun terus menuju ke pintu bilik , lalu di kuakkan pintu perlahan-lahan
sambil menjengulkan kepala keluar dan fokus pada pendengaran
untuk memastikan betol ke apa yang aku dengar tadi ?
Kalau tak betul , nak rilex . Kalau betul ke dapur la bancuh air . hehe
Namun... tiada kedengaran lagi suara yang berbentuk
'fe'el amar' (arahan/perintah) itu . Sunyi ~

Tak puas hati...
Aku pun terus meluru ke bilik utama , kelihatan mak sedang
qoilullah (tidur sebelum zohor). Rehat . Nampak macam letih .
"Abah nak air ke?" tanyaku pada abah yang sedang
membaca kitab ketika itu. (kitab apa tak tau la pulak)
"Abah nak air teh panas , buat bagi sedap sedap tau."
Jawab abah sambil membetul-betulkan cermin mata nya yang longgar tu .
hoho . o,0 Aku terus meluru ke dapur dan mencapai
segelas cawan yg sederhana besar , gula dan uncang teh .
Melilau sat sementara menunggu pemanas air settle .

Usai membancuh teh dengan penuh semangat dan bersungguh-sungguh ,
aku mengulurkan secawan teh pada abah yang
sedang khusyu' membaca kitabnya itu.
Lalu di sambut lembut dan di letakkan di atas meja sebelahnya.
Aku terus beredar dari situ terus menuju ke kamar ku.....
-
-
-
5 minit kemudian...

Tett...tett..tett... (sms masuk)
"Hisyy , sape pulak yang SMS neh"
hatiku bermolog sendirian.

"1 new massage from "Abiy"

Terpampang depan skrin my samsung !
Lalu jariku laju menekan button "view massage"

“Turun bawah jap , sekarang”

Ecececehh abah ni , 1 rumah pun nak SMS . Moden sungguh . haha .

Aku terus berlari lari anak menuju ke anak tangga dan turun
pergi ke bilik utama dan mendapatkan abah .

Abah kata ,
"Air teh nya yang kurang manis ok dah . Tapi TERLALU PANAS."
*memang sengaja kurangkan manis sebab abah tak sihat
dan tak sesuai minum manis-manis .
Manis buah je macam yang mak selalu buat.*

Aku pun jawab lah ,
"Eerr... bukan abah suka air yang panas - panas ke?"
Jawabku rasa bersalah . huhu . Sebab , setahu aku ,
abah takkan minum kalau air tu dah sejuk , aku buat la sepanas mungkin. =.='

Mak yang entah bila bangun dari tidur nya pun tak perasan la pulak ,
sedari tadi merasa lucu dengan kerenah anak dan suaminya , tiba-tiba mencelah ,
"Memang lah , tapi jangan panas sangat air nya ,
abah sampai tak boleh nak minum . Kesian kan..."
Kata emak tersenyum lucu melihat abah yang teragak-agak
nak hirup teh untuk seterusnya sebab panas sangat. Lalu mak mencapai
cawan yang berisi teh panas itu , menuju ke dapur. Nak ejas air tu la kot . hehe

Aku hanya mampu sengih buat muka tak bersalah dan
angguk-angguk jer tanda mengiyakan kata-kata mak tadi .

Tiba-tiba abah bersuara ,
"Memang air teh buatan tangan anak takleh
lawan buatan tangan isteri ."
hikhikhik >,< Terharu jadi mak .

Aku hanya tersipu-sipu sendiri .*malu* :')
Mak rilex sajaa bhaa . ;)

Tiba-tiba adikku yang no 2 menyampuk ,
"Ha , lain kali belajar buat air. Nanti nak buat air kat suami ,
tak sanggup suami ko nak minum , panas sangat !"
lalu tertawa berderai. hisyh!

Aku pun iya - iya je lah . Malas cakap banyak . he he he
Lalu terus beredar dari situ menuju ke kamar ku ,
terus mencapai my lappy sambung baca artikel . hehe
Dan tetiba , terasa rajin nak update blog la pulak . Lalu wujudlah "entri" ni .
sori la takda apa pun . saja nak berstory , wordless actually .
hehehe ^,^ ok kot ? lalalaaaa ~

Okey , chow dulu .
wallahu a'lam.
-wassalam-

p/s : Maaf dengan penggunaan "aku" pada yang lebih berusia. :)

Matang vs Sifat Keibuan

‎"Wajah perempuan yang matang mempunyai naluri sifat keibuan."
"Tengok muka pun tahu . Macam bebudak!"
"Tak matang langsung . Macam mana lah ada anak nanti."

dan... errr...

Banyak lagi !! =_='

Memang kebanyakan wajah perempuan yang matang
mempunyai naluri sifat keibuan,
tapi bukan semua la. Heh! Ana keluarkan statement ni bukan sebab ana
mempunyai wajah budak tadika tau . ggrrr... *pengsan sat*

Bangun balik sambung cerita. Hee... >.<

Ni cerita tentang sahabat-sahabat ana lah ya . hehe
Ana ada dua orang sahabat ni , sorang ni , muka dia... alooo ~ baby face !
auww comel la jugak . *jeleskottt*
Yang lagi sorang ni pulak nampak jauh lebih matang dari yang tadi tu , *ayu gitu*
tapi sayang sekali dia tak tau pun cara nak pegang baby.
Dia terkejut bila tengok sahabat "babyface" tadi tu ,
seperti sudah biasa uruskan baby.
Ana reti ke dak nak pegang baby ? rahsia... bhahaha .
Ni pasal sahabat-sahabat ana jer eh . lalaaaa

Malas nak story pepanjang la eh . *malas nak menaip seno nye*
Kesimpulannya,
Don't judge a women by her cute face !
Pada pendapat ana , tak semestinya mereka yang berwajah
matang mempunyai sifat naluri keibuan itu . kan kan kan ?
Ana ni takde lah suka sangat dengan baby , tapi takleh nampak baby .
Nanti jadi suka . huahaahaahaa *pelik*

Kalau pergi Tesco , Giant or mana-mana pasaraya ,
Kalau nampak baby melayu , biasa lagi . but suka ! tambahan kalau yang
chinese look punye baby ! huwarghh . rasa mcm nak amek je budak tu bwk balik .
Kalau anak india , err.. biasa jer . hehe . but cute la jugak . kan ?
Nampak anak cina jer , terus lupa nak beli apa , syok dok tengok anak cina
yang comelcomel !!!! Rase macam nak geget geget je pipi yang
gebu lagi lembut itu . Kemerahan jer . Dengan mata sepet nya . ish3! geram ~
Sampai nyonya (mak baby cina) tu cuak je tengok ana .
Bhahahaahahhrrr . takut hilang anak kott. ngeeee *mukapencurihatibabycomel*
Jangan risau , ana suka lihat je . Ushar and usik dari jauh je ,
tak amek pun . Tapi kalau kasi gendong nak ajer . hehe \^,^/

*amat suka baby yang chinese look . sebab SUKA ! tatau nape .*
*gerraammm neh*
Ada jugak orang cakap :
"Selalunya orang perempuan nie walaupun tak matang ,
dia tetap ada sifat keibuan walaupun siket bila dapat pegang baby..."
# Betoi ka ?
My answer : tadaaaaa ! ---> perhaps YES ! ♥ >,<

Tapi , ramai juga yang kata ana tak matang dan masih kebudak-budakkan .
Sebab... eerr... ada laaa . mana boleh habaq . huh ! Ye erk ?
Tak kisah pun yang tu . cumaaaa...
-
-
-
Kadang-kadang risau dengan sifat keTIDAK MATANGan ana yang semula jadi neh .
-
-
-
-
-
-
-
# Tetibe terpiker , boleh sabar ke laki aku dengan
kerenah aku ni nanti ek ?
err . hehe . Kang di terajang nya akuuu . *pengsan* fuh!
#GATAL ! bhahahahaar

K , nak tidoq ! Tataaa ~

. wallahu a'lam .
- wassalam -